11 ze 13 bank zdražilo hypotéky. Průměrná úroková sazba stoupá k 2,5 %

11 ze 13 bank zdražilo hypotéky. Průměrná úroková sazba stoupá k 2,5 %

12.7.2021 - Červen přinesl další růst úrokových sazeb hypoték. Své sazby zvýšila Air Bank, Fio banka, Moneta Money Bank, Česká spořitelna, Hypoteční banka, ČSOB, UniCredit Bank, Sberbank, Komerční banka, Equa Bank a banka Creditas. Do června nepočítáme Raiffeisenbank, která sazby zvýšila od 31. května.

Průměrná nabídková úroková sazba hypoték do 70 % LTV měřená indexem GOFI 70 vzrostla v červnu meziměsíčně o 11 setin procentního bodu na 2,42 %. V porovnání s loňským červnem jsou nyní sazby hypoték již o 29 bazických bodů vyšší.

Průměrná nabídková sazba hypoték s LTV do 90 % (měřeno indexem GOFI 90) v červnu vzrostla meziměsíčně o 15 setin procentního bodu a po 13 měsících je opět nad 3 procenty. Aktuální hodnota indexu GOFI90 činí 3,01 %. V meziročním srovnání jsou nyní hypotéky do 90 % LTV o 32 setin procentního bodu dražší. Loni v červnu totiž sazby těchto hypoték skokově spadly z 3,04 % na 2,69 %.

"Nárůst indexů byl očekávaný, během června zvýšily sazby téměř všichni poskytovatelé hypoték na českém trhu. Růst hypotečních sazeb bude podle našeho názoru pokračovat i v červenci. Banky budou při posunu sazeb směrem vzhůru argumentovat navýšením úrokové sazby ČNB a růstem sazeb na mezibankovním trhu, kde se 5letý swap na přelomu měsíce velice rychle vyšplhal k 2procentní úrovni," říká Libor Vojta Ostatek, ředitel makléřské společnosti Golem Finance, která se specializuje na poradenství v oblasti financování bydlení.

"Drtivá většina nyní sjednávaných hypoték již začíná dvojkou a medián úrokových sazeb sjednávaných hypoték se již pozvolna přesouvá na úroveň 2,50 %. Zde se samozřejmě bavíme o účelových hypotékách s LTV do 80 %. Index GOFIREAL mapující vývoj realizačních úrokových sazeb ve společnosti Golem Finance vzrostl v červnu z květnových 2,26 % na 2,34 %," doplňuje Libor Vojta Ostatek. 

Vývoj úrokových sazeb hypoték 2016 - 2021

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Hypoteční horečka pokračuje a sazby rychle rostou Hypotéky se sazbou pod 2 procenty jsou již minulostí





Hypoteční úrokové dno je definitivně za námi Hypoteční úrokové dno je definitivně za námi





Hypoteční horečka vrcholí. Banky poskytly o 95 procent více hypoték než před rokem Hypoteční horečka vrcholí. Banky poskytly o 95 procent více hypoték než před rokem





V čem bude realitní rok 2021 jiný než rok 2020? V čem bude realitní rok 2021 jiný než rok 2020?





Neřešený dluh vás může připravit o hypotéku Neřešený dluh vás může připravit o hypotéku



 

Luboš Svačina

odebírat zprávy