Ceny nemovitostí na Vysočině dosáhly historického maxima

Ceny nemovitostí na Vysočině dosáhly historického maxima

1.7.2021 - Stavební pozemky, byty, chaty a chalupy, ale také garáže a zahrady, to vše se na Vysočině prodá ve většině případů do jednoho měsíce. Realitní makléři potvrzují, že zatím nikdy nebyla poptávka po vlastním bydlení tak silná, jako v posledním roce. Ceny nemovitostí se dostaly na nejvyšší úroveň za posledních třicet let. A jak moc se tedy realitní trh v kraji Vysočina změnil za posledních 12 měsíců?

Chaty a chalupy se staly nedostatkovým zbožím
Příchod pandemie výrazně změnil pohled Čechů na vlastní bydlení. Tisíce rodin žijících v panelových bytech, mnohdy bez balkonu, přehodnotily své priority a rozhodly se pro pořízení vlastního rekreačního objektu. Již tak velkou poptávku po chatách a chalupách v posledních letech příchod pandemie ještě více umocnil.

Výrazné navýšení zájmu o rekreační objekty potvrzuje Pavla Doležalová z jihlavské realitní kanceláře Realo: "Poptávka po chatách a chalupách byla na Vysočině velká už před lety. S příchodem koronaviru se situace v tomto ohledu několikanásobně vystupňovala. A tak zatímco se ještě před několika lety dalo z rekreačních nemovitostí za rozumnou cenu na Vysočině vybírat, dnes se na chaty a chalupy "stojí fronty".

Dříve se snažili zájemci s realitními makléři vyjednat lepší kupní cenu, nyní je situace opačná a mnohdy dochází dokonce k navýšení ceny ze strany kupujících, jen aby nemovitost mohli koupit právě o ni. "Jakmile se nějaká nemovitost k prodeji objeví, ihned oslovujeme své klienty, kteří jsou ochotní za příjemné bydlení v klidném místě zaplatit dokonce až o statisíce vyšší částky, než je skutečná hodnota nemovitosti?" doplňuje aktuální poznatky Pavla Doležalová.

Podle Michala Galbavého z třebíčské realitní kanceláře Fokus se cena zahrad a chat na Třebíčsku více než zdvojnásobila. Rostoucí poptávka se neprojevila pouze na zdražování nemovitostí, ale také na výrazném zkrácení doby prodeje. "Pro srovnání mohu uvést, že se nám před pandemií dařilo prodávat rekreační objekty v průměru za 3 měsíce od počátku inzerce. V průběhu pandemie pak jednak narostla cena minimálně o 40 % a zároveň prudce klesla prodejní doba v průměru na 1 měsíc od počátku inzerce," uvedl Josef Mejzlík z realitní kanceláře J-M reality.

Největší skupinu zájemců tvoří lidé z okolních měst a obcí
Jak byty na investici, tak i rekreační objekty a rodinné domy na Vysočině nejčastěji kupují podle oslovených realitních makléřů lidé z okolních měst a obcí. "Mezi zájemci převládají lidé z nejbližšího okolí. Rekreační nemovitosti vybírají, aby si ze sídliště došli do zahrádkářských kolonií, popřípadě dojeli na nedalekou chatu," dodává Michal Galbavý.

Totéž potvrzuje také Josef Mejzlík: "V naší realitní kanceláři převažují zájemci o vlastní rekreační účely." A stejnou skupinu kupujících eviduje také Pavla Doležalová z realitní kanceláře Realo, která dodává: „V souvislosti s rekreačními objekty na Vysočině se většinou setkáváme se zájemci z Jihlavy, Telče, Velkého Meziříčí a dalších větších měst. Výjimkou ovšem nejsou ale ani lidé z Prahy, Brna, či zahraniční klienti."

Dříve vybírali rekreační objekty spíše starší lidé, cílová skupina kupujících se ale posouvá také do kategorie 30 – 40 let. Mnoho rekreačních objektů totiž může po úpravách sloužit k trvalému bydlení. Výrazné zlepšení dostupnosti připojení na internet i ve vzdálenějších obcích umožnuje pracovat z domova i těm, kteří dříve museli být každý den v kanceláří. Mnoho společností bylo nuceno přimět zaměstnance během pandemie k práci z domova. Ti, kteří mohou a chtějí, u tohoto způsobu práce zůstávají. Ideálním místem se tedy může stát chata či chalupa předělaná k trvalému bydlení.

Nicméně, stále jsou to právě starší lidé, kteří rekreační objekty vyhledávají, což potvrzuje také Pavla Doležalová: "Obecně platí, že mladé páry a rodiny s dětmi jeví největší zájem o rodinné domy a pozemky v menších městech a na venkově. Chaty a chalupy poptávají převážně starší manželské páry, které hledají místo pro klidné prožití důchodu. No a byty shánějí lidé napříč všemi věkovými skupinami. Koronavirus však tato nepsaná pravidla trochu promíchal. Dnes už není výjimkou, že se o nemovitosti v drahých lokalitách zajímají třeba i mladí lidé čerstvě po škole, kteří však mají v zádech podporu zajištěných rodičů."

Dlouhodobě největší komplikací je pro realitní makléře nedostatek volných nemovitostí pro prodeji. To se ovšem netýká pouze Vysočiny, ale také ostatních regionů České republiky. I přes rostoucí poptávku je ovšem důležité vybírat nemovitosti s rozmyslem. Nákup vlastního bytu, rodinného domu či chalupy bývá velkou životní investicí, a proto je důležité pečlivě zhodnotit technický stav a finanční možnosti. 

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Jak udělat z chaty rodinný dům Jak udělat z chaty rodinný dům






Reality Vysočina: Mlýny a samoty stále žádané zboží Reality Vysočina: Mlýny a samoty stále žádané zboží





O chaty a chalupy je enormní zájem. Nabídka je nedostačující, zájemci si musí připlatit O chaty a chalupy je enormní zájem. Nabídka je nedostačující, zájemci si musí připlatit





Lidé touží po rekreačních nemovitostech. Zájem vzrostl o třetinu Lidé touží po rekreačních nemovitostech. Zájem vzrostl o třetinu






Na co si dát pozor při koupi chaty? Na co si dát pozor při koupi chaty?



 

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy