Nebojte se zeptat na technický stav nabízené nemovitosti

Nebojte se zeptat na technický stav nabízené nemovitosti

29.6.2021 - První dojem může být pozitivní. V nadšení z toho, jak se vám dům a jeho okolí líbí, máte chuť okamžitě složit zálohu a co nejdříve bydlet. Jenže pozor. Ne vše, co je na první pohled líbivé, má i příslušnou kvalitu. Je to stejné jako s prvním dojmem u člověka.

Nechte si předložit doklady a podklady
Ptejte se. Ptejte se na vše, co neuváděla nabídka prodeje nemovitosti v inzerci. A i to, co bylo uvedeno, chtějte zdokladovat. Majitel či realitní makléř, který ho zastupuje, by měli sdělit vše podstatné.

V první řadě se ptejte po dokumentaci. Pokud je dům starší, nemusí k němu být vždy zachována projektová dokumentace. Jestliže pak budete provádět rekonstrukci, budete to mít mnohem těžší. Už jen tím, že budete muset zmapovat vedení stávajících sítí v domě, abyste věděli, kde je možné kopnout a kde je třeba dát pozor. Tyto případy existují dokonce i u bytových domů ze 70. let. Domy mnohdy vlastnily výrobní podniky, úřady či ministerstva a při převedení do vlastnictví obce někdy nedošlo k předání projektové dokumentace či kolaudačního rozhodnutí a problém budoucích vlastníků byl na světě.

Technické vlastnosti stavby jsou důležité
V současné době musí mít každá stavba při svém prodeji průkaz energetické náročnosti budovy, který se zároveň stává přílohou kupní smlouvy. Tento požadavek se nevztahuje pouze na domy postavené před r. 1947, které neprošly větší rekonstrukcí obálky budovy. V tom případě se pak uvádí energetická třída G a je třeba počítat s podstatně vyššími náklady na vytápění.

Před rozhodnutím o koupi domu byste si měli zjistit především údaje o celkové konstrukci domu, materiál, z kterého byl dům postaven, zda a čím byl zateplen. Důležité jsou údaje o rozvodech, střešní konstrukci, ale u starších domů také například informace, jak byly konstruovány stropy, zda je provedena izolace a jaká podlaha je pod tím krásným kobercem, po kterém šlapete.

Jinak si budete prohlížet starou chalupu na víkend, jinak dům, který chcete obývat celoročně. Pokud budete víkendový dům používat jen část roku, zřejmě nebudete trvat na energeticky úsporném domě. Naopak, pro stálé bydlení je třeba zohlednit každou možnost úspory energie.

Nezapomeňte na veškeré platby
Koupě domu je jednorázovou záležitostí. Důležité jsou také náklady, za které lze v domě žít. Nechte si proto předložit faktury za elektřinu, plyn, vodné a stočné. Samozřejmě se částka může v závislosti na životním stylu obyvatel domu mírně lišit. Ale nelze počítat s tím, že to bude o tisíce. K tomu je třeba připočíst daň z nemovitosti a také pojištění nemovitosti i domácnosti.

Dům nemusí být jen stavba a zahrádka
Ujistěte se, co vše k domu patří. Někdy to může být jen malý dvorek. Často však zvláště ke starším venkovským domům patří další pozemky, jako jsou lesy, pole. Jestliže chce majitel prodat nemovitosti i těmito pozemky, zjistěte si, v jakém jsou stavu. Na lesní porost je třeba přivolat odborníka, který odhadne cenu. Jestliže jsou pole v pronájmu místního farmáře, nechte si předložit pachtovní smlouvu. Případně se s ním sejděte a domluvte si, zda bude mít o tuto zemědělskou půdu zájem i nadále, případně jaká by byla šance, že by ji odkoupil.

Na skryté vady se vztahuje možnost reklamace – ale…
Jestliže je nemovitost vlhká, na některé ze stěn se tvoří plíseň, nebo prkna na podlaze trouchnivějí, pravděpodobně to stávající majitel ví. A pro dosavadní komfort bydlení ukryje vady třeba za sádrokarton nebo pod koberec. O takových vadách ale musí kupujícího informovat. Pokud to neučiní, vystavuje se riziku reklamace. Přesto se takové případy stávají.

Jestliže kupujete nemovitost, raději se dvakrát ptejte na vše podstatné. A nejméně třikrát počítejte. Je to jednodušší, než pozdě litovat, nebo podstupovat složité reklamační řízení, jednat o slevě, či dokonce o odstoupení od kupní smlouvy domu, který jste si mezi tím oblíbili.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Cenu nemovitosti ovlivňuje její technický stav. Jak výrazně? Cenu nemovitosti ovlivňuje její technický stav. Jak výrazně?






Kupujete nemovitost? Zeptejte se i na to, co není vidět Kupujete nemovitost? Zeptejte se i na to, co není vidět





Při koupi nemovitosti nezapomeňte zkontrolovat stav elektroinstalace Při koupi nemovitosti nezapomeňte zkontrolovat stav elektroinstalace





Okna na sever nebo na jih? Světové strany mohou výrazně ovlivnit cenu nemovitosti Okna na sever nebo na jih? Světové strany mohou výrazně ovlivnit cenu nemovitosti





Při koupi nemovitosti nepodceňte kontrolu technického stavu Při koupi nemovitosti nepodceňte kontrolu technického stavu



 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy