Hypotéky se sazbou pod 2 procenty jsou již minulostí

Hypotéky se sazbou pod 2 procenty jsou již minulostí

23.6.2021 - Sazby hypoték v květnu dál rostly. Své sazby zvýšila Česká spořitelna, Hypoteční banka, ČSOB, mBank, Equa bank, UniCredit Bank a Raiffeisenbank plus oběma směry upravila sazby Sberbank a Oberbank. Průměrná nabídková úroková sazba hypoték do 70 % LTV měřená indexem GOFI 70 vzrostla v květnu meziměsíčně o 16 setin procentního bodu na 2,31 %. V porovnání s loňským květnem jsou nyní sazby hypoték sice stále ještě o 2 bazické body vyšší.

Hypotéky mezi 80 % - 90 % LTV navzdory tomu, že ČNB jejich poskytování už nijak nereguluje, jsou i nadále o zhruba půl procentní bod dražší. Průměrná nabídková sazba hypoték s LTV do 90 % v květnu vzrostla meziměsíčně rovněž o 16 setin procentního bodu na 2,86 %. V meziročním srovnání jsou nyní hypotéky do 90 % LTV o 18 setin procentního bodu levnější. Loni v květnu banky tento typ hypoték nabízely se sazbou 3,04 %.

Kromě nabídkových sazeb monitorujeme skrze index GofiReal také sazby aktuálně sjednávaných hypoték. V květnu index GofiReal meziměsíčně vzrostl o dalších 10 bazických bodů a aktuálně dosahuje hodnoty 2,26 %. Na základě vývoje indexu GofiReal očekáváme, že dojde i k postupnému růstu Fincentrum Hypoindexu, který v květnu s velkou pravděpodobností překoná 2procetní hranici.

"Sazby na mezibankovním trhu s menšími přestávkami neustále rostou, což se následně propisuje do cen hypoték. Drtivá většina nyní sjednávaných hypoték již začíná dvojkou, takže průměrná úroková sazba sjednávaných hypoték v květnu vzrostla na..." Kompletní článek naleznete v aktuálním vydání realitního magazínu REALITYČECHY, který si můžete nyní BEZPLATNĚ STÁHNOUT

REALITYČECHY MAGAZÍN 2021/06

Luboš Svačina

odebírat zprávy