Za jakých podmínek je možné ubytovávat ve svém domě turisty?

Za jakých podmínek je možné ubytovávat ve svém domě turisty?

2.6.2021 - Určitě znáte ze svých cest nápisy na domech, plotech a při okrajích silnic: "Apartmán k dispozici, volné pokoje, možnost ubytování…" V různých jazycích se opakují po celé Evropě a lákají turisty na ubytování, které bývá pohodlné a levné, a hlavně okamžitě k dispozici. Častou nadstavbou je snídaně s čerstvými výpěstky z vlastní sklizně. Taková pohodová domácí atmosféra. Chcete-li si takto přivydělat, musíte splnit několik podmínek.

Jak je definováno ubytování v soukromí
Je to přechodné krátkodobé turistické ubytování v minimálně jednom a maximálně ve čtyřech ubytovacích jednotkách (pokoje, apartmány, studia) v rodinném domě, bytovém domě nebo ve stavbě pro rodinnou rekreaci (chata, chalupa).

Objekt musí být v majetku provozovatele ubytování a musí být zkolaudován jako bytový dům, rodinný dům, nebo stavba pro rodinnou rekreaci. Pokud je dům v pronájmu a ubytování chce poskytovat nájemce, musí k tomu mít souhlas vlastníka.

Také je třeba, aby minimálně polovina podlahové plochy domu byla určena k trvalému bydlení (vyhláška č. 501/2006 Sb., o obecných požadavcích na využití území). To znamená, že pokud má například rodinný dům dva samostatné byty, měl by v jednom z nich bydlet majitel a ten druhý může pronajímat pro krátkodobé ubytování.

K provozování krátkodobého ubytování je třeba živnostenské oprávnění
Provozovatel ubytování v soukromí musí mít oprávnění k živnosti v oblasti ubytovacích služeb. Podle nařízení vlády č. 278/2008 Sb., o obsahových náplních jednotlivých živností, to znamená mj. poskytování ubytování v bytových domech, rodinných domech nebo ve stavbách pro rodinnou rekreaci. Pokud kapacita nepřekročí 10 lůžek, patří k tomu i podávání snídaní ubytovaným hostům.

Jestliže by kapacita překročila deset lůžek a pokud byste chtěli nabízet hostům také obědy nebo večeře, je třeba doplnit ještě další živnost, a to hostinskou činnost. To je však živnost vázaná, kde je již třeba odpovědný zástupce, který musí živnostenskému úřadu prokázat odbornou způsobilost.

Nutná je evidence cizinců
Důležité povinnosti vyplývají poskytovatelům ubytovacích služeb ze zákona č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území ČR. A je jedno, zda jde o občany EU nebo návštěvníky z jiných zemí. Ubytovatel je povinen oznámit ubytování cizince do 3 dnů po jeho ubytování, a to písemně, či elektronickou cestou. Povinností cizince je pak předložit ubytovateli cestovní doklad a osobně vyplnit a podepsat přihlašovací tiskopis.

Poskytovatelé ubytovacích služeb se proto musí elektronicky registrovat a získat tzv. identifikaci ubytovatele. Podrobné informace lze získat na stránkách Ministerstva vnitra ČR a na stránkách příslušných oddělení Služby cizinecké policie.

Nezapomeňte na místní poplatky i platby za televizi a rozhlas
Obecní úřady vybírají místní poplatky z ubytovací kapacity. Také k nim se musí poskytovatel ubytování zaregistrovat a podle evidenční knihy, kterou vede, odvádět poplatky. Jejich výši schvaluje obec a mohou se také během let měnit.

Jestliže jsou v pokojích určených k ubytování umístěny rozhlasové nebo televizní přijímače, dalším poplatkem budou rozhlasové a televizní poplatky (§ 5 odst. 3 zák. č. 348/2005 Sb.) a také poplatky ochranným svazům autorským (§ 23 zák. č. 121/2000 Sb.). Ty se platí kolektivním správcům autorských děl, kterými jsou OSA a Intergram, se kterými je třeba uzavřít licenční smlouvu.

Ač se to může zdát na první pohled složité, proces zahájení živnosti "ubytovací služby" není až tak náročný. Mimo živnostenský odbor lze vše vyřídit on-line z domova. Pak již jen zbývá dát o své nabídce vědět a čekat na první hosty.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Skončí krátkodobé pronájmy bytů? Skončí krátkodobé pronájmy bytů?





Pronajímáte nemovitost? Zjistěte, zda se vás týká EET Pronajímáte nemovitost? Zjistěte, zda se vás týká EET






Horské apartmány k bydlení i pronájmu. Poptávka stále převyšuje nabídku Horské apartmány k bydlení i pronájmu. Poptávka stále převyšuje nabídku





Pronajímáte byt? Koho musíte informovat a jaké postihy vám hrozí, když tak neučiníte? Pronajímáte byt? Koho musíte informovat a jaké postihy vám hrozí, když tak neučiníte?





Jak udělat z chaty rodinný dům Jak udělat z chaty rodinný dům




 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy