Ceny pronájmů v regionech vzrostly. Naopak v Praze zlevnily, místy až o 50 %

Ceny pronájmů v regionech vzrostly. Naopak v Praze zlevnily, místy až o 50 %

31.5.2021 - V posledních dvou letech jsme byli svědky enormního růstu cen nemovitostí. Nejvíce zdražily, na základě informací z realitních serverů realitycechy.cz a realitymorava.cz, od roku 2019 byty a stavební pozemky. Naopak pomaleji zdražovaly rodinné domy a komerční nemovitosti. Růst cen se ovšem netýkal pouze vlastnického bydlení. Realitní makléři evidují také postupné zvyšování pronájmů bytů. Neplatí to ovšem ve všech regionech.

Nájemné se zvyšuje v České republice dlouhodobě. Například v Olomouci se v roce 2016 pronajímal nový byt 2+KK za cca 10 000 Kč měsíčně. Začátkem roku 2021 to ovšem již bylo o 3 000 Kč více. Výrazný vliv na tom má zdražování nových bytů a nedostatek volných nemovitostí.

A právě malá nabídka bytů k pronájmu dokáže výrazně zvýšit nájemné zejména v menších městech. Podle Zuzany Burdové ze svitavské realitní kanceláře Reality Burdová jsou menší byty k pronájmu stále žádané. Stejně tak, pokud se objeví byty větších výměr, je i po nich velká poptávka. "Problém je ten, že bytů k pronájmu je stále málo,“ komentuje současnou situaci Zuzana Burdová a dodává:Nájemné ve Svitavách je stále na vysoké úrovni. Za poslední 3 roky se zvýšilo o cca 80 %." Očividně ani to zájemce neodradilo. Ti by si často koupili vlastní byt, ale výstavba je nedostačující. Navíc se mnoho nových bytů prodá dříve, než se dostanou do nabídek realitních kanceláří.

Postupné zastavování růstu cen nájemního bydlení se ovšem začíná postupně projevovat v nedalekých Pardubicích. Zvýšená nabídka volných bytů dokázala růst cen nájmů z předchozích let přibrzdit. Vlastimil Talanda z pardubické realitní kanceláře Talanda reality k tomu uvádí: "V Pardubicích začínáme rozlišovat dobu mezi březnem 2020 a březnem 2021 a obdobím od dubna letošního roku. V prvním období došlo k nárůstu cen pronájmů o cca 15 %. Alespoň tak nám to ukazují naše data. Od dubna roku 2021 se ale začala situace měnit a ceny nájmů začaly klesat. Byt, který jsme dokázali obsadit do týdne, nyní řešíme v průměru 3 týdny. U nájmů tedy vnímám spíše začínající pokles poptávky a převyšující nabídku."

Stejně jako v ostatních městech České republiky, tak i v Pardubicích se dlouhodobě dobře nejen pronajímají ale i prodávají byty 1+kk, 2+kk a 2+1. V posledních dvou letech realitní makléři evidovali rekordní zájem o nákup vlastní nemovitosti. "Bylo to dáno příznivými sazbami úvěrů na bydlení," upřesňuje Vlastimil Talanda.

Zcela opačná situace je nyní na pražském realitním trhu. Zastavení příjezdu zahraničních turistů do Prahy v březnu 2020 výrazně zatřáslo se zájmem o byty, které byly určeny ke krátkodobému pronájmu. Mnoho vlastníků těchto bytů se rozhodlo pro jejich dlouhodobý pronájem a na trh se v jednu dobu dostalo velké množství nájemních bytů. Převis nabídky nad poptávkou snížil výši nájmů v některých lokalitách dokonce až o 50 %, což potvrzuje i Michal Růžek z pražské realitní kanceláře iReality Praha a dodává konkrétněji: "V centru Prahy se nájmy snížily až o 50 %, na okraji třeba "jen" o 20-25 %." Stále i v Praze platí, že se nejrychleji pronajmou jedno a dvoupokojové byty.

Situace v Praze by se ale mohla v dalších měsících začít měnit. Příjezdový cestovní ruch se začíná rozjíždět a platformy zprostředkovávající krátkodobé pronájmy zaznamenávají v posledních dnech zvýšenou poptávku právě po pražských bytech. 

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Údržba nájemního bytu - co platí nájemce a co nájemník? Údržba nájemního bytu - co platí nájemce a co nájemník?





Jak si najít ideální pronájem Jak si najít ideální pronájem





Jak postupovat, když není na nájem Jak postupovat, když není na nájem





V čem se změnil za poslední rok pražský realitní trh a jaké změny ještě mohou přijít? V čem se změnil za poslední rok pražský realitní trh a jaké změny ještě mohou přijít?





V Praze je dvakrát více bytů k pronájmu než před rokem, ceny bytů k prodeji stále rostou V Praze je dvakrát více bytů k pronájmu než před rokem, ceny bytů k prodeji stále rostou



 

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy