Důvodem růstu cen nemovitostí je především nedostatek bytů a domů

Důvodem růstu cen nemovitostí je především nedostatek bytů a domů

12.5.2021 - Podle EUROSTAT je růst cen českých rezidenčních nemovitostí pátým nejvyšším v EU. Dle dotázaných developerů ceny nemovitostí rostou rychleji kvůli nedostatku bytů a zvyšujícímu se zájmu o jejich nákup. Nejrychlejším tempem podle developerů rostou ceny novostaveb, a to v širším okruhu města. Necelá polovina developerů očekává, že cena nemovitostí by mohla klesnout v případě ekonomické krize. Vyplývá to ze Studie developerských společností H1/2021 zpracované analytickou společností CEEC Research s.r.o.

Podle EUROSTAT je růst cen rezidenčních nemovitostí v ČR pátým nejvyšším z celé Evropské unie. Tento fakt je dle dotázaných developerských společností dán nedostatkem bytů a domů (78 %) a zvyšujícím se zájmem o nemovitosti (44 %). Mezi další důvody developeři řadí kompenzaci rostoucích nákladů na výstavbu a zvýšenou poptávku po nemovitostech vlivem koronakrize – snaha spolehlivě investovat (obojí shodně 36 %). Dále je důvodem zvyšování cen běžná strategie navyšování cen (8 %) či jiné důvody než výše uvedené (17 %).

Proč rostou ceny nemovitostí tak závratným tempem komentuje Tomáš Kadeřábek, ředitel Asociace developerů České republiky: "Kombinací mnoha faktorů – šíleného povolovacího procesu a nedávného nastavení společnosti, která podlehla některým politickým aktivistům, kteří je přesvědčili, že "normální je nestavět". To vedlo k vychýlení pomyslných vah nabídky a poptávky. Ale také například vysokou daňovou zátěží ze strany státu. Nedostatkem pracovních sil. Nadměrnou regulací výstavby technickými normami, které jsou v jiných státech jen doporučujícími, zatímco u nás jsou povinné. Také v ČR ale stále více chybí stavební materiál.“



Téměř třetina developerských společností očekává i nadále (v horizontu 10 let), že ceny nemovitostí porostou nadprůměrným tempem (31 %). Dalších 69 % takový růst cen v horizontu 10 let neočekává. "Důvodů pro růst cen nemovitostí je celá řada. Například v Praze a okolí je to obecný nedostatek bytů a nedostatečná výstavba nových rezidenčních projektů, což je chronický problém. Ale tento cenový růst vyplývá také z našeho specifika, kterým je vysoké množství nemovitostí určených k individuální rekreaci, po kterých je v současné době velmi vysoká poptávka.“ doplňuje Jan Lidral, Marketing Manager Central Europe, TAKENAKA EUROPE GmbH – organizační složka. 

Rychlejším tempem dle 70 % oslovených zdražují novostavby, zbylých 30 % vnímá rychlejší zdražování u nemovitostí z "druhé ruky". Co se týče lokality, potom podle 69 % dotázaných nejrychlejším tempem zdražují nemovitosti v širším okruhu města a dojezdové vzdálenosti od měst 39 %. Dalších 28 % oslovených uvedlo, že rychle zdražují také nemovitosti v centru měst, podle 25 % dotázaných nemovitosti v turistických oblastech a 6 % oslovených zmínilo, že rychleji zdražují nemovitosti na venkově.

Kde zdražují ceny nemovitostí nejrychleji

V některých zemích naopak cena nemovitostí klesá. Předpokladem pro pokles cen u nás by dle 47 % dotázaných developerů byla ekonomická krize. Dalších 36 % oslovených zmiňuje, že pokles cen by způsobil pokles poptávky. Dále 22 % uvedlo jako důvod bankovní omezení (např. omezení hypoték), 14 % vývoj úrokových sazeb a 28 % uvádělo jiné důvody než výše uvedené, jako je např. rychlejší povolování nových staveb, pokles cen stavebních prací nebo zvýšení nabídky nemovitostí.

Ve kterých zemích klesají ceny nemovitostí
Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Nové byty v Brně za rok zdražily o čtvrtinu Nové byty v Brně za rok zdražily o čtvrtinu





Nových bytů se letos v Praze prodalo zatím o 42 procent více než loni Nových bytů se letos v Praze prodalo zatím o 42 procent více než loni





Ceny bytů stoupají po spirále vzhůru. Index dostupnosti bydlení dosáhl nového maxima Ceny bytů stoupají po spirále vzhůru. Index dostupnosti bydlení dosáhl nového maxima





Investovat do nemovitosti nyní, nebo raději počkat? Investovat do nemovitosti nyní, nebo raději počkat?





Ceny bytů stále rostou Ceny bytů stále rostou. Ve kterých krajích zdražily za poslední rok nejvíce?



 

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy