Nových bytů se letos v Praze prodalo zatím o 42 procent více než loni

Nových bytů se letos v Praze prodalo zatím o 42 procent více než loni

28.4.2021 - Pražský rezidenční trh zahájil letošní rok ve velkém stylu. Developeři prodali celkem 1930 nových bytů, což představuje meziroční nárůst o 42,5 procenta. Po druhém čtvrtletí 2016 jde o druhý nejsilnější kvartál za posledních deset let. Oproti posledním čtvrtletí loňského roku získalo nového majitele o 400 nových bytů více. Vyplývá to z podrobných analýz společnosti Ekopsol, která monitoruje trh s novými byty v Praze už více než 14 let.

"Realitní trh i v letošním roce zcela zásadně ovlivňuje probíhající koronavirová pandemie. Výrazně se zvýšil podíl lidí, kteří kupují nový byt na investici. Dobře si spočítali, že v současné nejisté době představuje pořízení nemovitosti ideální uložení peněz. Všechny předchozí ekonomické krize prokázaly, že nemovitosti svou hodnotu neztrácejí, naopak z dlouhodobého hlediska představují zaručené zhodnocení investice," říká generální ředitel společnosti Ekospol Evžen Korec.

Už poslední čtvrtletí loňského roku bylo velmi silné, prodalo se nejvíce bytů od poloviny roku 2018. Kromě vyššího zájmu investorů svou roli hrály i velmi levné hypotéky, jejichž úrokové sazby loni výrazně padaly. Vládní dotační programy pak držely dole také míru nezaměstnanosti, domácnosti se tak nebály ani výrazného zadlužení v podobě úvěru na bydlení.

Prodej nových bytů v Praze 2015 - 2021

Dostupnost nového bytu na pražském trhu opět klesla
Vysoké prodeje nových bytů způsobily, že opět o něco poklesl počet dostupných bytů. V cenících developerů jich na konci prvního čtvrtletí zůstalo 3680, což je o 580 méně než na konci loňského roku.

Vývoj počtu dostupných bytů v Praze 2016 - 2021

"Zablokovaný proces povolování nových staveb a zastaralý územní plán už mnoho let sráží počet dostupných bytů na pražském trhu. Zájemci o nové bydlení tak mají mnohem horší výběr, než by mohli mít. Zcela zásadní proto je urychleně přijmout nový stavební zákon v podobě navržené poslancem Martinem Kolovratníkem. Jen ten zajistí, že nabídka bude opět odpovídat poptávce a každý si vybere svůj vysněný byt," dodává Evžen Korec.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Ceny bytů stoupají po spirále vzhůru. Index dostupnosti bydlení dosáhl nového maxima Ceny bytů stoupají po spirále vzhůru. Index dostupnosti bydlení dosáhl nového maxima





Každá čtvrtá nemovitost je koupena z investičních důvodů Každá čtvrtá nemovitost je koupena z investičních důvodů






Velkou poptávku po brněnských nemovitostech nezastavila ani pandemie Velkou poptávku po brněnských nemovitostech nezastavila ani pandemie





Byt jako investice. Kterým kategoriím se raději vyhnout? Byt jako investice. Kterým kategoriím se raději vyhnout?





Investovat do nemovitosti nyní, nebo raději počkat? Investovat do nemovitosti nyní, nebo raději počkat?


 

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy