V čem se změnil za poslední rok pražský realitní trh a jaké změny ještě mohou přijít?

V čem se změnil za poslední rok pražský realitní trh a jaké změny ještě mohou přijít?

31.3.2021 - Praha patří k městům pro která je velmi důležitá příjezdová turistika. Sílící počet turistů se v minulých letech výrazně podepsal nejen na tržbách hotelů a restaurací, ale také na trhu s nemovitostmi. Z mnoha bytů se v posledních deseti letech staly ubytovací jednotky. Některým turistům se Praha zalíbila natolik, že si zde pořídili vlastní bydlení. V čem se pražský realitní trh změnil za posledních rok a jaké změny ještě přijdou?

Pronájmy zlevňují
Najít v posledních pěti letech v centru Prahy byt na prodej za dostupnou cenu bylo téměř nemožné. Mnoho bytů bylo skupováno investory, kteří je následně upravili jako možné ubytování pro turisty. Koupě a následný krátkodobý pronájem se totiž staly jednou z nejvýnosnějších investic. Turistů, kteří preferovali ubytování v soukromí, rok od roku přibývalo. Příchod pandemie začátkem jara 2020 ovšem tuto investici výrazně zasáhl. Turisté přestali jezdit, byty na krátkodobé pronájmy se vyprázdnily.

Vlastníci těchto bytů, kteří tušili, že se vše během jednoho či dvou měsíců nevrátí do původního stavu, svůj byt prodali nebo pronajali dlouhodobě. V mnoha případech jsou ovšem měsíční splátky hypoték na tyto nemovitosti vyšší než sjednané tržní nájemné. A právě větší počet volných pražských bytů na pronájem nájemné postupně snížil.

Navíc je tu ještě jeden, často opomíjený, fakt. Dlouhodobé pronájmy totiž nově nabízí i některé hotely čímž se nabídka pronájmů ještě více zvýšila. "Praha má nyní velký problém s tím, že některé hotely pronajímají své pokoje od 6 500 Kč za měsíc. Tím de facto vyřazují malometrážní byty. Provozní náklady jsou u bytů totiž vyšší, než jaké inzerují hotely, např. 800 Kč měsíčně za služby na osobu se vším všudy. Na takovou cenu za energie se u bytu nedostanete. To samé se stalo s byty v širším centru Prahy, kdy je velké množství bytů nabízeno bez smlouvy nebo na krátkou dobu, ale cena vyhrává. Např. před rokem nebylo možné sehnat 1+KK za 8 tis. a dnes není zájem, protože 1+KK je vlastně nabízen na každém rohu. Mám v nabídce 1+KK v Praze 10 za 8 tis. + služby, a to již 3 měsíce, a nikdo neprojevil zájem ani o prohlídku. Před rokem by mi zájemci za tokový byt utrhali ruce," popsal současnou situaci na pražském realitním trhu Václav Milec z Vltavská Estate.

Postupné snižování cen pronájmů potvrzuje také Pavla Vohradská, jednatelka realitní kanceláře Alexiss a dodává: "V důsledku navýšení nabídky pronájmů, způsobené aktuální situací, došlo k poklesu cen nájemného v centru Prahy místy až o 40 %. V širším centru či okrajových částech Prahy nebyl pokles cen tak markantní, zpravidla v rozmezí 10–15 % z původních cen. Například byt 2+KK na Břevnově jsme pronajali v letošním roce za 12 000 Kč měsíčně. Před rokem by se za totožný byt realizoval pronájem 15 000 Kč."

Výrazný pokles cen nájmů pozoruje také Iveta Krušinová z realitní kanceláře Prostor. "Snížení pronájmu je v celku zásadní. Například pražský dvoupokojový byt v panelovém domě: cena před Covidem cca. 12 tis. + poplatky, nyní 9 tis. + poplatky. Luxusnější cihlový byt 2+1 na pražském Žižkově, velmi vkusně zrekonstruovaný, původní nájemné cca. 17 tis. + poplatky, nyní 11 - 12 tis. + poplatky, což je na Prahu vcelku velký propad. Aktuálně řeším několik pronájmů v mimopražských lokalitách, jako je Kladno a okolí Prahy, kde jsou ceny nájmů dokonce o něco vyšší než v Praze."

Mnoho lidí hledá nemovitosti mimo Prahu
Pandemická situace přiměla mnoho lidí k nalezení alternativy za své pražské bydlení. Již před dvěma lety výrazně vzrostla poptávka po rekreačních objektech, a to nejen v okolí Prahy, ale v rámci celé republiky. Příchod pandemie vše umocnil. Vlastní bydlení v Praze se navíc stalo pro mnoho lidí nedostupné. Stále více zaměstnání lze navíc vykonávat z domu, a tak se vidina rodinného domu za Prahou, popřípadě na horách, stala snem ještě většího počtu rodin.

"V posledních dvou letech je největší zájem o rekreační bydlení na horách kdekoliv v ČR. Je to dlouhodobý trend umocněný ještě pandemickou situací v posledním roce, kdy nelze využívat hotelové ubytování a je do určité míry omezeno cestování do ciziny. Nicméně poptávka po tomto druhu nemovitostí byla i před touto situací," upřesňuje Václav Milec.

Pavla Vohradská eviduje sílící zájem také o stavební pozemky v okolí Prahy. "Zájem není pouze o rodinné domy, ale také o pozemky. V letošním roce evidujeme zvýšený zájem o pozemky. Pokud se v okolí Prahy najde pozemek v ceně do 2 tis. za m2, je o něj doslova rvačka. Nedávno jsem evidovala 39 zájemců za jeden den. Jednalo se o parcelu za 1 700 Kč/m2 v katastru Praha – východ."

Velký nedostatek volných stavebních pozemků nutí mnoho zájemců k vyhledávání lokalit daleko za Prahou. Lidé už vyhledávají pozemky klidně i 30 km od Prahy. I tam ovšem ceny rostou. Stejně jako byty i pozemky jsou totiž z dlouhodobého hlediska velmi dobrou investicí. Realitní makléři se stále častěji setkávají se zájemci, kteří pozemek sice koupí, ale následnou výstavbu nerealizují.

"Pozemek k bydlení je v tuto chvíli i za velmi nadstandardní cenu prodán téměř okamžitě. Zájem je ale o vše. Z mého pohledu je důvodem hlavně nepředvídatelná výše inflace. Lidé se bojí o úspory, raději peníze investují," dodává Iveta Krušinová.

O dalším vývoji pražského realitního trhu rozhodne nabídka volných nemovitostí. Pokud by došlo k dalšímu navýšení počtu volných bytů k pronájmu, mohlo by dojít k dalšímu zlevnění. Naopak, u pozemků se cenový pokles nepředpokládá. Stavebních pozemků je stále velký nedostatek. Kupující by se tedy měli smířit s tím, že čím později si pozemek koupí, tím vyšší cena může být. A to neplatí pouze o pozemcích v Praze a okolí. Malá nabídka pěkných stavebních pozemků je mnohaletý problém v celé republice.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

V čem bude realitní rok 2021 jiný než rok 2020? V čem bude realitní rok 2021 jiný než rok 2020?





Skončí krátkodobé pronájmy bytů? Skončí krátkodobé pronájmy bytů?





Individuální pronajímatelé mají naději získat dotaci. Pronajímatelé bytů na ni zřejmě nedosáhnou Individuální pronajímatelé mají naději získat dotaci. Pronajímatelé bytů na ni zřejmě nedosáhnou





Češi by vyměnili městský byt za bydlení v přírodě Češi by vyměnili městský byt za bydlení v přírodě






Mama hotely už nejsou populární. Mladí volí raději vlastní bydlení Mama hotely už nejsou populární. Mladí volí raději vlastní bydlení



 

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy