Cenu nemovitosti mohou ovlivnit sousedé i nenadálé události

Cenu nemovitosti mohou ovlivnit sousedé i nenadálé události

29.3.2021 - Můžete být na prodej nemovitosti velmi dobře připraveni, ale nemůžete se vyhnout tomu, aby se potenciální zájemci nesetkali se sousedy a nedozvěděli se od nich informace, které sníží cenu nemovitosti. Nebo se sníží právě setkáním s obyvateli okolních nemovitostí, kteří se ukážou jako ne právě příjemní sousedé.

Sousedé zásadně ovlivňují pohodu života – a tím cenu nemovitosti
Můžete mít krásný dům, ale pokud se na sousedním pozemku povalují haldy odpadků, může to kupující odradit. A když se seznámí se sousedy, kteří se budou chovat hrubě, či začnou pomlouvat své okolí, jejich představa o pěkném bydlení se začne rozplývat.

Příklad: V lukrativní pražské čtvrti je v posledním patře pětipatrového činžovního domu šest garsoniér. Z toho dvě se dostaly do majetku osoby, která je pronajímá zahraničním dělníkům. Od té doby mají sousedé problémy se spaním i čistotou domu. Hluk z bytu ustává až v ranních hodinách, místo čisté chodby je čekají pytle s odpadem, odhozené plechovky od nápojů, cigaretové nedopalky, bláto z ulice. Když si jeden ze sousedů – důchodce – majiteli bytů stěžoval, dostalo se mu hrubé odpovědi.

Podobné situace se mohou opakovat, ať již jde o pronájmy bytů či různé domácí provozovny, kam chodí denně větší počet návštěvníků. Rozdíl je v tom, že problémovému nájemníkovi stačí neprodloužit smlouvu. Pokud je ale problémový soused majitelem bytu, je situace takřka neřešitelná.

Důsledkem může být, že za byt nedostanete takovou částku, kterou jste požadovali, ač byla vzhledem k lokalitě a dalším vlastnostem naprosto reálná. Mnoho potenciálních kupujících půjde raději o ulici dál a najít vážného zájemce může být časově mnohem náročnější.

Tragédie v nemovitosti
Prodej nemovitosti, v níž došlo k tragédii, násilnému činu, nebo i k přirozenému úmrtí, bývá přirozeně složitější a může mít také vliv na cenu nemovitosti. Pokud v bytě zemře přirozenou smrtí starý člověk, většina kupujících to bude akceptovat. Pokud jde o násilí, může to kupujícího odradit od prodeje, nebo bude jednat o snížení ceny.

Realitní makléři doporučují taková fakta nikdy nezatajovat a bez jakýchkoli náznaků senzace je zájemcům o koupi sdělit. Nicméně je naprosto zřejmé, že prodej takové nemovitosti bude podstatně komplikovanější a pokud jde o tragické úmrtí, či dokonce vraždu, která se odehrála v nedaleké minulosti, zcela jistě se tato událost projeví na ceně nemovitosti.

Na druhou stranu taková událost bude vadit spíše lidem, kteří v nemovitosti plánují bydlet. Těm, kteří kupují nemovitost jako investici, nejspíš nebude tato skutečnost na překážku. Konec konců, bydlet tam nebudou. To však neznamená, že takovou událost nevyužijí k jednání o snížení kupní ceny.

Budoucnost blízkého okolí
Nejen sousedé - obyvatelé okolních rodinných domů či bytů v bytovém domě mohou ovlivnit, zda za prodej své nemovitosti získáte požadovanou cenu nebo bude nutné ji prodat za sníženou cenu. Zájemci se mohou dozvědět například o tom, že se v blízkém okolí plánuje průmyslová výstavba, závodní dráha či nová frekventovaná komunikace. Pokud o tom nebudou informováni přímo od vás, může to také přispět k tomu, že jejich komfort bydlení se sníží. A pokud koupí, tak za jinou cenu, než jste si představovali.

Zatajování negativních informací při prodeji nemovitosti je zbytečné a spíše kupujícího odradí, až to zjistí z jiného zdroje. V případě prodeje se nebojte o negativech mluvit. Mluvte však klidně, stručně a k věci. Pokud prodáváte nemovitost v problémové lokalitě, poradí si s prodejem lépe zkušený makléř, který ví, jak v takových situacích postupovat, aby získal za nemovitost co nejlepší cenu.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Poloha výrazně ovlivňuje cenu nemovitosti. Poloha výrazně ovlivňuje cenu nemovitosti





https://www.realitymorava.cz/realitni-zpravodaj/1999-poloha-vyrazne-ovlivnuje-cenu-nemovitosti-proc-byva-dulezitejsi-nez-technicky-stav Proč dopravní dostupnost tak výrazně ovlivňuje cenu nemovitosti?





10 faktorů, které mohou výrazně ovlivnit ceny pozemků 10 faktorů, které mohou výrazně ovlivnit ceny pozemků





Nejčastější faktory ovlivňující cenu nemovitostí Nejčastější faktory ovlivňující cenu nemovitostí






Kupujete nemovitost? Zeptejte se i na to, co není vidět Kupujete nemovitost? Zeptejte se i na to, co není vidět



 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy