Velkou poptávku po brněnských nemovitostech nezastavila ani pandemie

Velkou poptávku po brněnských nemovitostech nezastavila ani pandemie

25.3.2021 - Avizovaný pokles cen bytů se nekoná. Zájemců je stále více než prodávajících a byty, zejména ty malometrážní, stále zdražují. Velmi stručná charakteristika aktuální situace, která by se dala aplikovat snad na jakékoliv české město, Brna nevyjímaje. Jenže není to přeci jen trochu jinak?

Když začalo v roce 2014 docházet k postupnému zdražování cen nemovitostí, bylo jasné, že budou mít v budoucnu velkou výhodu města, která mají schválený a funkční územní plán. V Brně byla ovšem situace odlišná. Nový územní plán byl v nedohlednu, a to se velmi rychle projevilo na nedostatku volných nemovitostí k prodeji. Snížené možnosti výstavby nových bytů a silná poptávka po vlastním bydlení způsobily, že byty v Brně začaly zdražovat mnohem rychlejším tempem než v ostatních městech České republiky. Najít nyní v Brně pěkný byt 2+1 za dostupnou cenu se stalo téměř nadlidským úkolem. Malá nabídka se ovšem podepsala nejen na vysokých cenách bytů, ale také na rekordních cenách stavebních pozemků. 

Podle Moniky Sedlákové z brněnské realitní kanceláře Comfort Real je důvodem růstu cen bytů 1+KK a 2+KK zvýšený zájem o investiční bydlení. "Koupě nemovitostí je jednou z jistot, jak v dnešní covidové době bezpečně uložit peníze. Vzhledem k omezené bytové výstavbě v rámci města Brna, je propastný rozdíl mezi nabídkou a poptávkou. A právě enormní zájem o tento druh nemovitostí ceny zvyšuje," upřesnila Monika Sedláková. Stejné zkušenosti má také Olga Jarošová, majitelka realitní kanceláře Reality Muzejka, která dodává: "V posledních měsících pozoruji výrazný nárůst cen jednopokojových a menších dvoupokojových bytů, což je zároveň nejžádanější typ bytu na investiční koupi."

Není tajemstvím, že jsou právě byty 1+KK a 2+KK dlouhodobě nejvyhledávanější právě mezi investory. Stalo se téměř standardem, že bývá 40-50 % bytů v nových projektech skoupeno kupujícími, kteří je následně pronajímají. Poptávka po nájemním bydlení totiž stále narůstá. Jednak je to celosvětový trend, jednak na pořízení vlastního bytu mnoho lidí svými úsporami již nedosáhne.

S územním plánem není svázána pouze výstavba bytových domů. Snem tisíců českých rodin je vlastní rodinný dům se zahradou, ideálně na pěkném místě s dobrou dostupností do centra města. Stavebních pozemků ale ubývá, a také zde platí to co u bytů: malá nabídka způsobuje vysoké ceny. Nacházíme se v obdobné situaci jako v letech 2009-2014, kdy během ekonomické recese také nedošlo k poklesu cen pozemků, i když mnozí předpovídali opačný trend.

"Získat stavební parcelu k výstavbě rodinného domu je v Brně téměř nemožné a pokud ano, jedná se o ceny v rozmezí 15 000 Kč/m2 - 20 000 Kč/m2 zasíťovaného pozemku. Ceny vzrostly meziročně o více jak 10 %. Ovšem v horizontu předchozích 5 let se jednalo o nárůst více než 50 % u pozemků ve vyhledávaných lokalitách města Brna," upřesnila Monika Sedláková.

Jak upřesňuje Olga Jarošová, silná poptávka po stavebních pozemcích se netýká pouze Brna, ale i okolních obcí. "Poptávka po pozemcích v Brně, ale i v blízkém okolí, je dlouhodobě vysoká a nabídka naopak nízká. Logicky jdou tedy ceny pozemků nahoru. Procento nárůstu cen bude podobné, jako u jiných typů nemovitostí, např. u bytů se uvádí meziroční nárůst v Brně ve výši cca. 17 %."

Stále ale panuje mezi některými odborníky názor, že by k poklesu cen nemovitostí mělo přeci jen dojít. Dokonce i zástupci České národní banky (ČNB) hovoří o nadhodnocení cen nemovitostí v České republice, a to v průměru o 17 %. Jenže enormně zvýšenou poptávku po vlastním bydlení způsobuje několik faktorů. Mezi ty nejsilnější patří loňské zrušení daně z nabytí nemovitosti a oznámení ČNB o zmírnění limitů pro posouzení žádosti nového hypotečního úvěru. Hypotéky se tak staly mnohem dostupnější.

Případnému snížení cen nemovitostí tedy zatím nic nenasvědčuje, což potvrzují také realitní profesionálové.

"Pokles nabídkových cen neočekávám, případně mírnou stagnaci u nadhodnocených cen starších nemovitostí," upřesňuje výhled na další období Monika Sedláková.

"O tom, že by měly ceny klesat, se mluví už několik let. Trend je zatím opačný, ceny stoupají stále mírně nahoru. Vzhledem k tomu, že neklesá poptávka, není pro pokles cen důvod. Je ale otázka, jak se projeví dopady současné krize, případné zvýšení nezaměstnanosti, neschopnost splácet stávající hypotéky či možné zvýšení úrokových sazeb úvěrů na bydlení. Nicméně jedno je jisté a v tom jsem optimista – realitní trh jako takový se nikdy úplně nezastaví, protože bydlet lidé potřebují za všech okolností," uzavírá Olga Jarošová. 

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Rekordní únor. Hypotéky nadále trhají rekordy Rekordní únor. Hypotéky nadále trhají rekordy





Stále více starších lidí hledá nemovitosti na internetu Stále více starších lidí hledá nemovitosti na internetu





V čem bude realitní rok 2021 jiný než rok 2020? V čem bude realitní rok 2021 jiný než rok 2020?





Brněnský magistrát spustil nový web o bydlení Brněnský magistrát spustil nový web o bydlení






Nových bytů je čím dál méně. Ceny dál stoupajíNových bytů je v Brně čím dál méně. Ceny dál stoupají



 

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy