Nákup nemovitosti v Chorvatsku. Jak vysoká je provize realitní kanceláře a jakým chybám je dobré se vyhnout?

Nákup nemovitosti v Chorvatsku. Jak vysoká je provize realitní kanceláře a jakým chybám je dobré se vyhnout?

4.3.2021 - Mnoho Čechů a Slováků bere Chorvatsko jako svůj pomyslný druhý domov a nedovedou si představit, že by jej alespoň jednou za rok nenavštívili. Stále častěji se tedy v chorvatských realitních kancelářích objevují zájemci z České republiky nebo ze Slovenska, kteří se rozhodnou, že budou příště jezdit už jen do "svého." Volných nemovitostí k prodeji je v Chorvatsku dostatek. Problém ale bývá najít ideální poměr mezi lokalitou, technickým stavem a cenou.

Pokud by se časem zjistilo, že nebyl zakoupený rodinný dům nebo apartmán, "ten pravý" znamenal by následný prodej a koupě další nemovitosti značné finanční výdaje. Je tedy velmi důležité vyvarovat se chybám a obrátit se na odborníky, kteří májí s prodejem nemovitostí v Chorvatsku mnohaleté zkušenosti. Nejčastější komplikace a rady, jak postupovat nám popsal Martin Dráb z chorvatské společnosti Bydlení v Chorvatsku, který se prodeji nemovitostí dlouhodobě věnuje. 

Chorvatsko je dlouhodobě nejoblíbenější lokalitou turistů nejen z České republiky, ale také ze Slovenska. Mnozí se v minulosti dokonce rozhodli pro nákup vlastní nemovitosti, jiní to mají teprve v plánu. Mohl byste stručně popsat, jak nákup nemovitosti v Chorvatsku pro zájemce ze zahraničí probíhá?

Pokud se někdo rozhodne koupit nemovitost v Chorvatsku, musí si nejdříve nechat zřídit tzv. chorvatské daňové číslo (OIB). Bez toho zde právně neexistujete. Zájemce si poté většinou vybere 2-3 nemovitosti k prohlídce. Když se pro některou rozhodne, sepíše se smlouva, zaplatí dohodnutá částka a jde se k notáři na ověření podpisu smlouvy a zápis do katastru nemovitostí.

Tady pozor, smlouvu by měl sepisovat advokát, nikoliv realitní kancelář, protože realitní kancelář za správnost smlouvy nemůže ručit. Advokát si bere za vypracování smlouvy do 1,5 % z ceny nemovitosti. Předem musíte mít prověřené vlastnictví nemovitosti a ostatní nezbytné doklady. Takže u všech těchto aktů musíte umět velmi dobře chorvatsky nebo se nechat někým zastoupit.

Všechny tyto úkony, včetně následných přepisů režijních poplatků, za kupující provádí naše realitní kancelář na základě podepsané smlouvy o spolupráci v rámci provize. Náš spolupracující advokát si účtuje paušál 1 000 EUR za smlouvu, což je u dražších nemovitostí výrazná úspora.

Zaznamenali jste během posledního roku nějakou změnu, co se poptávky po rekreačních nemovitostech v Chorvatsku týče?

Největší změna v posledním roce byla v souvislosti s onemocněním Covid-19. Mnoho občanů z Česka a Slovenska, kteří stále váhali nad koupí nemovitosti, se konečně rozhodli a přijíždějí si nemovitost koupit. Může to být velká výhoda, protože majitel nemovitosti bude mít do Chorvatska vždy lehčí vstup než turista.

Vnitrozemí téměř nikoho nezajímá, každý si chce nějaké vzdálenosti alespoň "přivonět" k moři. Výběr mezi rodinným domem a apartmánem většinou závisí na finančních možnostech kupujícího, ale začíná převládat koupě patrových domů a zvyšuje se poptávka po vilách s bazénem.

Jaké typy nemovitosti Češi v Chorvatsku dlouhodobě nejvíce vyhledávají?

Dříve to byly jen apartmány, nyní Češi kupují především domy a nejsou výjimky, že se kupují i vily v první řadě od moře, které jsou nejdražší. Naše realitní kancelář má na stránkách bydlenivchorvatsku.cz přes 150 nemovitostí z celé Dalmácie.

Jakých chybám by se měli zájemci při nákupu vlastní nemovitost v Chorvatsku vyhnout?

Pokud neumí kupující dobře chorvatsky, nechat se v každém případě zastoupit, nejlépe prověřenou či doporučenou realitní kanceláří. Výhoda naší kanceláře je například v tom, že s klientem z Česka nebo Slovenska hovoříme česky. Ale i když budete mluvit dobře chorvatsky, musíte mít nemovitost před koupí prověřenou na katastru. Velmi často se stává, že část pozemku pod domem vlastní již dávno zemřelá osoba a pak to sladké chorvatské "nema problema" najednou přinese velký problém.

Každá podepsaná smlouva o prodeji nemovitosti musí mít navíc svá pravidla, což dost často neví ani sám prodávající. Realitní kancelář vám nejen toto všechno, ale i další servis ohledně přepsání energií udělá v rámci standardní provize okolo 3 % + DPH z dohodnuté kupní ceny nemovitosti.

Existuje nějaká "skrytá lokalita" v Chorvatsku, která je zatím opomíjená, ale v budoucnu by mohla být pro turisty atraktivní?

Určitě bych jako takovou pokládal poloostrov Pelješac, který je teď dostupný jen buď trajektem nebo průjezdem přes BiH. Momentálně je ve výstavbě most a až se v létě 2022 spustí do provozu, ceny nemovitostí tam skokem vzrostou. Jedná se o nejkrásnější část Chorvatska s dosud nezničenou přírodou.

Preferují zájemci z Čech převážně nemovitosti pro vlastní využití, nebo spíše k investici, na následný pronájem?

To se odvíjí podle financí. Kdo má našetřeno dostatek financí, koupí si vilu s bazénem, o kterou se nebude s nikým dělit. Ale stále je více lidí, kteří si koupí dům s apartmány, které pak dále pronajímají, aby se investice nějakým způsobem vrátila. 

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Nemovitost u moře. Relaxace i dlouhodobá investice Nemovitost u moře. Relaxace i dlouhodobá investice





Chce koupit nemovitost u moře? Zkuste Chorvatsko Chce koupit nemovitost u moře? Zkuste Chorvatsko






Způsobila recese světové ekonomiky pád cen nemovitostí v Chorvatsku? Způsobila recese světové ekonomiky pád cen nemovitostí v Chorvatsku?





Apartmány na horách či u moře. Relaxace i investice Apartmány na horách či u moře. Relaxace i investice





Jak mohou cizinci získat nemovitost v Chorvatsku?Jak mohou cizinci získat nemovitost v Chorvatsku?



 

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy