Plánujete stavbu domu? Nezapomeňte na pojištění stavby

Plánujete stavbu domu? Nezapomeňte na pojištění stavby

23.2.2021 - Koupili jste pozemek a plánujete výstavbu domu. Jestliže budete čerpat hypotéku, banka bude požadovat pojištění rozestavěné budovy. Ovšem nejde jen o rozestavěný dům, ale také o stavební materiál, mechanizaci a zařízení staveniště, které by mělo být předmětem pojistné smlouvy. Pojistit můžete i nemovitost v rekonstrukci.

Pokud stavbu zadáte stavební firmě, bude se o pojištění stavby zajímat. Vždyť na pozemku umístí techniku, jejíž hodnota jde leckdy do statisíců. Na druhou stranu by se stavební firma měla prokázat uzavřeným pojištěním odpovědnosti pro podnikatele, aby se posléze nevyvázala ze své odpovědnosti za případné škody způsobené jejími zaměstnanci.

Proti jakým rizikům stavbu pojistit
Pojištění stavby nemovitosti musí krýt širší spektrum pojistných událostí, než stavba hotová. Na pozemku se v průběhu výstavby nacházejí stavební stroje, stavební materiál, ochranné pomůcky pro stavaře a mnoho dalšího vybavení.

Rizikem může být také požár, vichřice, průtrž mračen, prasklé potrubí, povodeň. Při špatném zabezpečení stavby je možné setkat se i s vandaly, kteří poničí stroje, materiál nebo část stavby. Výjimkou nejsou krádeže materiálu, ale i celého vybavení, jako je zabudovaná kuchyňská linka či spotřebiče.

Do pojištění lze zahrnout také dočasné stavby sloužící stavařům, úložny materiálu a techniku, ale i vedlejší stavby, které vznikají nebo na pozemku již existují. Jako například samostatná garáž, skleník, bazén, studna, čistička odpadních vod apod.

Kdy stavbu pojistit
Stavbu je dobré pojistit při zahájení stavby. K zřízení pojistky stačí mít k dispozici číslo stavební parcely, neboť číslo popisné v té době ještě není vydáno, a také stavební povolení.

Pojišťovny doporučují, aby si stavebník dům pojistil na jeho budoucí hodnotu. Jak dům postupně roste, zvyšuje se jeho hodnota, a pak není třeba neustále měnit pojistnou smlouvu a navyšovat pojistnou částku.

Pojištění rozestavěné nemovitosti bývá o 25 i 50 % levnější, než pojištění obydlené nemovitosti. Sleva z pojištění u některých pojišťoven nezaniká ani kolaudací, ale trvá po stanovenou dobu, což může být tři až pět let.

Pojišťovny požadují zabezpečení stavby
Základem pro uzavření pojištění rozestavěné nemovitosti je dodržet požadavky na zabezpečení stavby. Úroveň zabezpečení se u jednotlivých pojišťoven liší. Základem je však plot vyšší než 150 cm, uložení materiálu a zařízení do uzamykatelného prostoru, například do stavební buňky, kolny a podobně.

Šetřit na pojištění stavby se nevyplácí, zvláště v případě, že realizujete stavbu svépomocí. Následné zničení zapůjčené techniky nebo krádež materiálu může celou stavbu značně prodražit.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Více majitelů nemovitosti - jedno pojištění dohromady nebo každý zvlášť?Více majitelů nemovitosti - jedno pojištění dohromady nebo každý zvlášť?






Nemovitost nebo domácnost. Které pojištění potřebujete?Nemovitost nebo domácnost. Které pojištění potřebujete?






Pojištění nemovitosti zahrnuje pojištění domácnosti. Omyl!Pojištění nemovitosti zahrnuje pojištění domácnosti. Omyl!






Podpojištěný majetek znamená výrazně nižší odškodnéPodpojištěný majetek znamená výrazně nižší odškodné





Stojíte o návštěvu zloděje?Stojíte o návštěvu zloděje?



 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy