Vláda schválila posunutí termínu pro doložení profesní kvalifikace realitních makléřů

Vláda schválila posunutí termínu pro doložení profesní kvalifikace realitních makléřů

19.2.2021 - Dle Zákona o realitním zprostředkování 39/2020 Sb. musí realitní zprostředkovatelé přejít z tzv. volné živnosti "Výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živnostenského zákona" na vázanou živnost "Realitní zprostředkování" a doložit doklady prokazující splnění odborné způsobilosti a to do 3. března 2021. Vláda dne 17. 2. 2021 ale souhlasila s prodloužením tohoto termínu.

Původní lhůta (do 16. 4. 2020) byla již loni novelou posunuta a to do 3. března 2021. Dle statistik je zřejmé, že mnozí realitní makléři nejsou schopni tuto lhůtu splnit. Nejčastěji z důvodu chybějící zkoušky u autorizované agentury pro doložení profesní kvalifikace "realitní zprostředkovatel" podle zákona č. 179/2006 Sb., o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání a o změně některých zákonů (zákon o uznávání výsledků dalšího vzdělávání). 

Možnost získání kvalifikace a složení zkoušky byla a je z důvodu opatření velmi omezena
Ti, co termín nestihnou, budou stát před volbou, zda činnost přerušit nebo pokračovat v činnosti a riskovat sankce spojené s nedovoleným podnikáním. Skupina poslanců předložila návrh novely, který by lhůtu posunul na konec roku 2021 pro stávající realitní zprostředkovatele.

Úlevu v doložení kvalifikace by dle návrhu získali také nováčci v oboru, ovšem s omezujícími podmínkami pro činnost. Fyzická osoba bude moci na základě návrhu zahájit činnost realitního zprostředkovatele na základě ohlášení volné živnosti "58 - Nákup, prodej, správa a údržba nemovitostí" za podmínky, že bude činnost poskytovat na základě smlouvy uzavřené v písemné formě s osobou, jež je realitním zprostředkovatelem, pouze jménem takové osoby nebo svým jménem s nezaměnitelným užitím obchodního jména či obchodní značky takové osoby, nebudou také moci poskytovat úschovy. Výjimka by měla být do 31. 12. 2021, od 1. 1. 2022 by živnost automaticky zanikla.

K návrhu poslanců vyjádřila vláda 17. 2. 2021 kladné stanovisko. Uvidíme, zda poslanci, Senát a prezident stihnou včas novelu projednat, aby platila od 3. března 2021. S ohledem na zatím naplánovaná jednání parlamentu se jedná o nesplnitelnou lhůtu, ovšem standardní lhůty a legislativní pravidla se nyní často přizpůsobují aktuální situaci.   

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Za jakých podmínek bude možné nově vykonávat činnost realitního makléře?Za jakých podmínek bude možné nově vykonávat činnost realitního makléře?





Zákon o realitním zprostředkování. Výše provize a informační povinnostiZákon o realitním zprostředkování. Výše provize a informační povinnosti





Zákon o realitním zprostředkování vyšel ve sbírce zákonů. Od kdy bude platit?Zákon o realitním zprostředkování vyšel ve sbírce zákonů. Od kdy bude platit?





Kvalitní realitní makléř zaručí kvalitní obchodKvalitní realitní makléř zaručí kvalitní obchod






Proč nemají realitní makléři nárok na kompenzační bonusProč nemají realitní makléři nárok na kompenzační bonus



 

JUDr. Radka Locher

odebírat zprávy