Zájem o byty nepolevuje. Některé se prodají dříve, než se dostanou do inzerce

Zájem o byty nepolevuje. Některé se prodají dříve, než se dostanou do inzerce

4.2.2021 - Téměř honem na nemovitosti by se dal popsat stav, který započal na jaře loňského roku. Obava z možné inflace, neochota držet peníze na bankovních účtech či nízké úrokové sazby hypotečních úvěrů. To je jen výčet některých důvodů, které mohly být motivací k nákupu vlastní nemovitosti právě v roce 2020. Můžeme očekávat podobný stav také v letošním roce, nebo přijde korekce cen?

V realitním zpravodajství se věnujeme dění na trhu s bydlením nejen u nás, ale i ve světě. Tentokrát jsme se záměrně vyhnuli silným aglomeracím, jakými jsou např. Praha, Brno či Ostrava a zaměřili se na města v rozmezí od 50 do 100 tis. obyvatel. Cílem bylo zjistit, jak moc se tam za poslední rok trh s bydlením změnil.

Dlouhodobě nejvíce žádanými nemovitostmi jsou jedno a dvoupokojové byty. Právě tyto dvě kategorie patřily v loňském roce k těm, které zdražily nejvíce. Podle Marka Novotného, z olomoucké realitní kanceláře DACHI, stouply ceny bytového fondu v Olomouci za uplynulý rok o 10-15 %. "Nejvyšší nárůst pozorujeme u malometrážních bytů 1+kk a 2+kk, kde ceny v přepočtu na m2 stouply nejvýše. Je to dáno obrovskou poptávkou po investičních bytech určených k pronajmu," upřesňuje Marek Novotný. 

Velmi podobně zhodnotil loňský rok také Aleš Hájek z prostějovské kanceláře JH reality: "Nejvíce vzrostla cena bytu 2+1 a to o cca 15-20 %."

V České republice dlouhodobě počet nemovitostí k prodeji neodpovídá aktuální silné poptávce. Kupujících je stále více než těch, kteří by chtěli prodávat, což již několik let sleduje Filip Zvonek ze zlínské realitní kanceláře Zvonek a upřesňuje: "Nemám pocit, že by poptávka výrazně vzrostla, ale počet nabídek stále klesá, a proto je na konkrétní nemovitost daleko více klientů a realizace prodeje je díky tomu neskutečně rychlá. Nejvyšší růst je v kategorii pozemků k výstavbě rodinných domů a kategorii menších bytů, tedy 1+1 a 2+1. Např. byt 2+1 o výměře 50 m2 na sídlišti prodávaný v roce 2017 za 1 300 000 Kč jsme nyní prodali za 2 500 000 Kč. Skokově cena vzrostla především díky koronakrizi. Lidé začali ukládat zdroje do nemovitostí."

Čeká nás další zdražování vlastního bydlení?

"Obávám se, že růst cen bude pokračovat, byť už ne v takové míře jako v roce 2020. Uvidíme, jaký vliv na trh nemovitostí bude mít konec kovid dotací zaměstnanců a podniků, pokud se ho letos vůbec dočkáme," odhaduje další vývoj Filip Zvonek.

Podobně se na situaci dívá také Marek Novotný a dodává: "Celková nabídka nemovitostí na Olomouckém trhu se snížila přibližně na jednu třetinu oproti stavu před osmi lety. Jinými slovy, nabídka je velmi malá což zvyšuje tlak na ceny. V následujících šesti měsících neočekáváme ani stagnaci ani pokles cen."

Naopak Aleš Hájek očekává postupné zastavení současného růstu cen nemovitostí. "Možností je také mírný pokles cen nemovitostí oproti současnému stavu," dodává. Na vývoj cen má vliv několik zásadních faktorů. Kromě např. výše zmíněných úrokových sazeb, je to také míra nezaměstnanosti. Její další vývoj bude velmi důležitý nejen pro celkovou ekonomiku státu, ale také pro vývoj cen nemovitostí. 

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Nemovitostí na prodej je nedostatek. Koupit za rozumnou cenu je stále těžšíNemovitostí na prodej je nedostatek. Koupit za rozumnou cenu je stále těžší






Růst cen bytů v roce 2020 zrychlil. Tempo bylo nejvyšší za posledních 10 letRůst cen bytů v roce 2020 zrychlil. Tempo bylo nejvyšší za posledních 10 let





Investovat do nemovitosti nyní, nebo raději počkat?Investovat do nemovitosti nyní, nebo raději počkat?





Byt jako investice. Kterým kategoriím se raději vyhnout?Byt jako investice. Kterým kategoriím se raději vyhnout?





Poptávka po bydlení je tak silná, že někteří zájemci ani nechodí na prohlídkyPoptávka po bydlení je tak silná, že někteří zájemci ani nechodí na prohlídky

 


 

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy