Nemovitostí na prodej je nedostatek. Koupit za rozumnou cenu je stále těžší

Nemovitostí na prodej je nedostatek. Koupit za rozumnou cenu je stále těžší

20.1.2021 - Rok 2020 patřil zájmem o nákup nemovitostí k rekordním. Velká poptávka po vlastním bydlení se projevila nejrychlejším růstem cen nemovitostí za posledních 10 let. Již ve druhém čtvrtletí roku 2020 mnoho kanceláří začalo řešit velký převis poptávky nad nabídkou. Investoři, kteří by standardně vybírali nemovitosti v krajských městech, začali směřovat své investice do jiných regionů.

Velmi dobře je to vidět třeba na severu Moravy. Ještě na začátku roku 2020 bylo možné například pořídit panelový byt 3+1 v Havířově za 1 mil Kč. Nyní by se dal, dle slov Moniky Ďurišové z realitní kanceláře Ambra, bez problémů prodat za 1,4 mil. Kč. "Pěkných bytů na prodej není v našem regionu dostatek. Obrací se na nás stále více investorů například z Brna. Bohužel, často jim nemáme co nabídnout," doplňuje Monika Ďurišová.

Zvýšenou poptávku a růst cen potvrzuje také realitní makléř Igor Madari, který se specializuje na Karvinou a okolí a dodává: "V Karviné za poslední rok stouply ceny nemovitostí v průměru o 10 %. Nové bytové domy se zde nestaví. Kupující musí vybírat pouze z nabídky bytů byty postavených v minulosti. Za posledních 5 let se ceny bytů v Karviné dokonce zdvojnásobily."

Aktuální výnos bytů určených k investici v Karviné vychází podle Igora Madariho na 8 %. I to je jeden z důvodů, proč se na oblast severní Moravy zaměřili investoři, kteří by dříve volili např. Olomouc, či Brno.

Čerstvě zveřejněná data realitního a zpravodajského serveru realitymorava.cz uvádí, že meziročně (4Q20/4Q19) došlu ke zdražení bytů v Moravskoslezském kraji o 25,3 %, Jde o kraj s třetím nejvyšším růstem cen v České republice. Více meziročně zdražily už jen byty v Jihočeském (26,3 %) a Libereckém kraji (42,8 %).

Dlouhodobě největší zájem je na severu Moravy po bytech kategorie 2+1, což potvrzuje také Alžběta Mrozovská z havířovské realitní kanceláře RE/MAX Nej. Ale ani byty jiných kategorií nezůstávají v nabídkách realitních kanceláří příliš dlouho.

Zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se měl silný zájem o nemovitosti zastavit a tím i případná korekce nabídkových cen. "Pokles cen v letošním roce neočekáváme z důvodu velmi chabé nabídky. Poptávka je stále velká, takže trh bude ceny držet přibližně stejně," doplňuje Alžběta Mrozovská.

Malá nabídka se netýká pouze bytů, velký zájem je také o stavební pozemky. Nedostatek nové výstavby bytů totiž motivuje mnoho lidí k postavení vlastního domu. Bohužel, najít pěkné stavební místo je stále těžší. Alžběta Mrozovská eviduje meziroční nárůst cen stavebních pozemků v Havířově a okolí o cca. 30 %. Ani zdražení stavebních pozemků zájem o koupi nezastavil. Je navíc velmi pravděpodobné, že budou ceny na vzestupu také v dalších letech.

Ceny stavebních pozemků jsou totiž na vzestupu dlouhodobě. Monika Ďurišová uvádí konkrétní případ na kterém je vidět, jak výrazně se ceny změnily: "V nedalekých Bludovicích se aktuálně nabízí stavební pozemky za 1 500 Kč/m2. Před sedmi lety byla cena poloviční.“

Růst cen bytů v roce 2020 zrychlil. Tempo bylo nejvyšší za posledních 10 letZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Růst cen bytů v roce 2020 zrychlil. Tempo bylo nejvyšší za posledních 10 let




Investovat do nemovitosti nyní, nebo raději počkat?Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Investovat do nemovitosti nyní, nebo raději počkat?




Co vše může ovlivnit čistý výnos nemovitostiZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Co vše může ovlivnit čistý výnos nemovitosti




Ceny nových bytů na pražském trhu stále rostouZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Ceny nových bytů na pražském trhu stále rostou





Vinařské oblasti stále táhnouZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Vinařské oblasti stále táhnou


 

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy