Kdy potřebujete znát cenu nemovitosti a kde vám ji spočítají?

Kdy potřebujete znát cenu nemovitosti a kde vám ji spočítají?

23.12.2020 - Cena nemovitosti je důležitou součástí mnoha činností a aktivit vlastníků současných či budoucích. Hlavními účely zjištění ceny nemovitosti jsou především převody vlastnictví v důsledku prodeje, koupě, darování či dědictví, úvěrová řízení, ocenění věcných břemen, exekuce i úvěrová řízení, jako jsou hypotéky či jiné druhy půjček.

Ocenění nemovitosti se také provádí při vypořádání podílového spoluvlastnictví nebo společného jmění manželů, při rozsáhlejších stavebních úpravách a rekonstrukcích, kdy se zjišťuje nová hodnota nemovitosti, ale také například při ukončení nájemního vztahu s tím, že nemovitost byla nájemcem výrazně znehodnocena, nebo znehodnocení vzniklo v důsledku projevených vad.

Kdy a proč je třeba znalecký posudek
Soudní znalec zpracovává znalecké posudky pro potřeby soudu a dalších orgánů a institucí, jako jsou finanční úřady, banky, notáři, úřady státní správy, finanční společnosti, exekutorské úřady či auditorské kanceláře. Do funkce jej pro konkrétní obor, odvětví a specializaci jmenuje ministr spravedlnosti, nebo předseda krajského soudu, který k tomu byl pověřen.

Soudní znalec zpracovává posudky buď stanovením administrativní ceny (dle oceňovacích vyhlášek MF ČR) nebo stanovením obvyklé, tzv. tržní ceny. Znalecký posudek se platí a cena je stanovena podle složitosti, kterou si ocenění nemovitosti vyžaduje.

Online kalkulačky spočítají orientační cenu
Někdy stačí pro první úvahy znát orientační cenu nemovitosti a pro takové informace lze využít online kalkulačky. Do formuláře se zadají základní parametry, mezi něž patří adresa nemovitosti, její plocha, počet místností, balkony, lodžie, případně další příslušenství, jako je sklep, garáž a podobně. Pokud jde o byty, do dotazníku se také vyplňuje podlaží, typ stavby (cihla, panel), druh vlastnictví (osobní, družstevní) a kvalita bytu (k rekonstrukci, po rekonstrukci, novostavba apod.). Ve většině případů je nutné vyplnit jméno, e-mail a telefon. Pak kalkulačka vydá svůj výsledek.

Ten však může být opravdu jen prvním vodítkem, zda se vůbec do prodeje nemovitosti za daných podmínek pouštět. Pokud chcete například prodat byt a koupit jiný, nemůžete si být pouze užitím kalkulačky jisti, za kolik se byt skutečně prodá.

Zde je příklad: Vyzkoušeli jsme na třech realitních portálech, které tuto službu nabízejí, zadat následující parametry v atraktivní pražské lokalitě: Byt 3+1, 5. patro, obytná plocha 74 m2, 1x balkon 10 m2, 1x lodžie 3 m2, po rekonstrukci, osobní vlastnictví, cihlová budova.

Výpočet tří různých kalkulaček byl tento: 8 772 407 – 9 570 564 Kč, 9 042 000 Kč a 8 447 000 Kč. Rozdíl mezi nejnižší a nejvyšší možnou cenou byl tedy více než 1 milion korun, což je částka, která může hrát velkou roli při dalších plánech vlastníka, které na prodej bytu navazují.

Některé realitní kanceláře nabízejí telefonický či e-mailový odhad specialisty zdarma. Ovšem ani ten nepostihne specifika vaší nemovitosti, která lze zjistit jedině osobní prohlídkou.

Odhad specialisty je jistější
Pokud chcete prodat nemovitost, odhad makléře – specialisty bude určitě nejspolehlivějším a nejlevnějším vodítkem při stanovení prodejní ceny. Na cenu nemovitosti má vliv mnoho faktorů, jak jsme uváděli v dalších článcích zabývajících se faktory ovlivňujícími cenu nemovitosti. Stačí jiné vybavení bytu, nová okna, klimatizace, pěkný výhled, nízký příspěvek do fondu oprav, nebo naopak hlučné prostředí. A prodejní cena bude od té "kalkulačkové" velmi odlišná.

Proto je nejlepším řešením oslovit spolehlivou realitní kancelář. Jestliže jí následně svěříte prodej nemovitosti, odhad ceny bývá zdarma. V opačných případech bude nutné i zde počítat s úhradou za provedenou práci, která však bude nižší, než u soudního znalce.

Kdy je třeba odhad nemovitosti?Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Kdy je třeba odhad nemovitosti?





Jaký využít odhad ceny nemovitosti při jejím prodeji?Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Jaký využít odhad ceny nemovitosti při jejím prodeji?




Kvalitní realitní makléř zaručí kvalitní obchodZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Kvalitní realitní makléř zaručí kvalitní obchod





Jak vybrat vhodnou realitní kancelář pro prodej nemovitostiZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Jak vybrat vhodnou realitní kancelář pro prodej nemovitosti




Uklizená nemovitost se prodává lépe a za vyšší cenuZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Uklizená nemovitost se prodává lépe a za vyšší cenu



 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy