Růst cen bytů v roce 2020 zrychlil. Tempo bylo nejvyšší za posledních 10 let

Růst cen bytů v roce 2020 zrychlil. Tempo bylo nejvyšší za posledních 10 let

7.12.2020 - O cenách bytů toho bylo v minulosti napsáno mnohé. Jedni predikovali začátkem letošního roku další růst, druzí pak pád cen. Co ale víme s jistotou, že letošní rok byl, alespoň co se vývoje cen bydlení v České republice týče, rekordní. Zdražily rodinné domy, stavební pozemky i byty všech kategorií. O kolik je nyní bydlení dražší než před rokem a jaká kategorie zdražila nejvíce?

Malé byty středem zájmu
Najít v nabídkách developerských společností k prodeji volné byty kategorie 1+KK je téměř nadlidský úkol. Malé byty totiž patří k nejvíce poptávaným a jsou většinou mezi prvními, u kterých vidí potencionální zájemci údaj "rezervováno." Developerské společnosti si to uvědomují a stále častěji se snaží upravovat dispozice bytových domů tak, aby bylo možné postavit malometrážních bytů co nejvíce. Výhodné to je totiž nejen pro zájemce, ale také pro developerské společnosti. V přepočtu na metr čtvereční se totiž prodávají malé byty dráž než byty velkých výměr.

Velmi silná poptávka po malometrážních bytech zapříčinila v letošním roce nejrychlejší meziroční růst cen za posledních 10 let. Realitní servery realityčechy.cz a realitymorava.cz     začaly již v roce 2008 monitorovat nabídkové ceny nemovitostí a nyní máme jejich data k dispozici.

Byty 1+1 a 1+KK
Jednopokojový byt se dal v České republice pořídit v lednu letošního roku za průměrnou cenu 1 657 700 Kč. Za 11 měsíců se jeho cena zvýšila o 366 746 Kč na současné 2 024 446 Kč. Vyjádřeno v procentech, jednopokojové byty jsou nyní o 22,12 % dražší než na začátku roku. Pro porovnání, v roce 2019 vzrostly ceny stejné kategorie ve stejném období o 17,48 %. I v tomto případě se jednalo o kategorii bytů, která meziročně zdražila nejvíce.

Byty 1+1 ceny 2020

Byty 2+1 a 2+KK
Velmi podobný meziroční růst cen v porovnání s jednopokojovými byty zaznamenaly také kategorie 2+1 a 2+KK. Jejich průměrná cena se od ledna do prosince letošního roku zvýšila o 20,94 %, došlo tak ke zvýšení z 2 136 643 Kč na 2 584 054 Kč. I kategorie bytů 2+1 a 2+KK je velmi oblíbená u investorů. Dvoupokojové byty se dají dobře pronajmout a doba návratnosti není tak dlouhá, jako u bytů 3+1 a větších. Kategorii 2+KK popřípadě 2+1 stále více vyhledávají také ti, kterým by ještě před rokem stačila garsonka. Pomyslným viníkem změny trendu hledávání bytů s více pokoji je koronavirus a stále častější nutnost práce z domova. Mít vlastní kancelář v bytě se postupem času stává pro mnohé nutností.

Byty 2+1 ceny 2020

Byty 3+1 a 3+KK
Ze všech sledovaných kategorií došlo k nejmenšímu růstu cen bytů u kategorie 3+1 a 3+KK. Od ledna do prosince roku 2020 se jejich cena zvýšila z 2 857 824 Kč na 3 276 684 Kč, což odpovídá zdražení ve výši 14,65 %. Právě u bytů velkých výměr lze pozorovat, jak by mohlo zdražování vypadat, pokud bychom dokázali eliminovat zájemce ze stran investorů. Byty velkých výměr totiž nejčastěji volí mladé rodiny za účelem bydlení, nikoliv investoři za účelem následného pronájmu.

Byty 3+1 ceny 2020

Pokud nenastanou výrazné komplikace ekonomiky spojené s vývojem koronaviru, lze předpokládat růst cen vlastního bydlení i v dalších letech. Podle oslovených odborníků, by ale neměl být tak silný jako v roce 2020, kdy byl výrazně ovlivněn nízkými úrokovými sazbami a zrušením daně z nabytí nemovitosti.


Investovat do nemovitosti nyní, nebo raději počkat?Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Investovat do nemovitosti nyní, nebo raději počkat?




Co vše může ovlivnit čistý výnos nemovitostiZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Co vše může ovlivnit čistý výnos nemovitosti




Video prohlídky a 3D skenování nemovitostí se staly hitemZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Video prohlídky a 3D skenování nemovitostí se staly hitem




Ceny nových bytů na pražském trhu stále rostouZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Ceny nových bytů na pražském trhu stále rostou





Ceny bytů v 3. čtvrtletí meziročně vzrostly o 11,5 %Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Ceny bytů v 3. čtvrtletí meziročně vzrostly o 11,5 %



 

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy