Vyloučením z bytového družstva zaniká právo nájmu k bytu

Vyloučením z bytového družstva zaniká právo nájmu k bytu

29.10.2020 - Podle § 614 zákona o obchodních korporacích může být člen z jakéhokoli družstva vyloučen, jestliže závažným způsobem nebo opakovaně porušil své členské povinnosti, přestal splňovat podmínky pro členství nebo z jiných důležitých důvodů uvedených ve stanovách. To platí i pro členy bytových družstev, s jejichž členstvím je spojen nájem družstevního bytu.

Co se považuje za důvod k vyloučení z družstva
Jak uvádí zákon, důvodem je hrubé porušení povinnosti vyplývající z nájmu, dále pravomocné odsouzení pro úmyslný trestný čin spáchaný na družstvu nebo osobě bydlící v domě, kde je nájemcův byt, nebo pokud je tento úmyslný trestný čin spáchaný proti cizímu majetku, který se v tomto domě nachází.

Hrubým porušením povinností vyplývajících z nájmu může být například dlouhodobé neplacení nájmu, nesplacení členského podílu nebo jeho části odhlasovaného členskou schůzí. Ale může jít například i o rušení nočního klidu nebo nepovolené stavební úpravy.

Kdo o vyloučení z družstva rozhoduje
O vyloučení z družstva rozhoduje představenstvo bytového družstva nebo jiný orgán určený stanovami družstva. Rozhodnutí o vyloučení musí předcházet písemná výstraha, ve které se členovi poskytne lhůta k ukončení porušování jeho povinností a k odstranění následků tohoto porušení v délce nejméně 30 dnů. Výjimku představuje situace, kdy porušení povinnosti člena mělo neodstranitelné následky. Pak rozhodnutí o vyloučení výstraha předcházet nemusí.

Pokud člen nezačne plnit své povinnosti, po výstraze a uplynutí lhůty k nápravě následuje rozhodnutí o vyloučení. To musí být vydáno ve lhůtě 6 měsíců od dne, kdy se družstvo o důvodu vyloučení dozvědělo, nejpozději však do jednoho roku ode dne, kdy tento důvod nastal.

Jak se proti vyloučení bránit
Po vydání rozhodnutí má vylučovaný člen 30 dnů k podání námitek proti rozhodnutí představenstva. Tyto námitky podává členské schůzi. Jestliže je podá, jeho účast nezanikne dříve, než o nich členská schůze rozhodne. Zamítne-li je, zaniká účast člena dnem, kdy mu bylo doručeno rozhodnutí členské schůze o zamítnutí.

Nesouhlasí-li ale vylučovaný člen s rozhodnutím členské schůze, může ještě podat ve lhůtě 3 měsíců od doručení rozhodnutí návrh k soudu na zahájení řízení o prohlášení rozhodnutí o vyloučení za neplatné. Neučiní-li tak, je rozhodnutí členské schůze konečné. Tím proces vyloučení člena z družstva končí.

Co po vyloučení z družstva následuje
Pokud s členstvím v družstvu souvisí právo nájmu družstevního bytu, což je v podstatě v případě bytového družstva vždy, bude následovat řízení o vyklizení bytu, na který člen vyloučením z družstva ztratil nárok.

Bývalý člen družstva však má také nárok na vypořádací podíl. Ten však nemusí odpovídat tržní hodnotě bytu. Vypořádací podíl je dle zákona roven výši splněného členského vkladu a vyplácí se v penězích. Stanovy mohou určit vypořádací podíl i vyšší, například dle tržní hodnoty nebo dle znaleckého posudku. Ovšem to není povinností družstva dle zákona, pouze možnost, kterou si členové určí ve stanovách.

Pokud byl tedy členský vklad například třicet tisíc korun, členovi by podle toho náležela pouze tato částka. A to i v případě, že byt by měl tržní hodnotu několika milionů, za které by mohlo družstvo volný členský podíl prodat.

Takto to dosud je podle platných zákonů. Nicméně Nejvyšší soud v roce 2017 v jednom z těchto případů rozhodl, že při určení výše vypořádacího podílu musí bytové družstvo zásadně přihlédnout ke skutečné (tržní) hodnotě členského podílu bývalého člena družstva tak, aby mezi touto tržní hodnotou a výší vypořádacího podílu nebyly neodůvodněné rozdíly.

Již od roku 2018 se jedná o změně zákona o obchodních korporacích, v němž by mělo být podle návrhu vlády v § 748 stanoveno, že vypořádací podíl člena bytového družstva sice určí stanovy, musí však vždy odpovídat spravedlivému uspořádání vztahů mezi členem a bytovým družstvem. V případě, že by novela vstoupila v platnost, musela by bytová družstva při stanovení vypořádacího podílu přihlížet k tržní ceně členského podílu.

Nové povinnosti pro vlastníky i nájemníky. Co vše se od 1. července mění?Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Nové povinnosti pro vlastníky i nájemníky. Co vše se od 1. července mění?




Pronajímáte byt? Koho musíte informovat a jaké postihy vám hrozí, když tak neučiníte?Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Pronajímáte byt? Koho musíte informovat a jaké postihy vám hrozí, když tak neučiníte?




Jak postupovat, když není na nájemZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Jak postupovat, když není na nájem




Jak si najít ideální pronájemZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Jak si najít ideální pronájem




V jaké maximální výši může být požadována kauce při pronájmu nemovitosti?Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
V jaké maximální výši může být požadována kauce při pronájmu nemovitosti?




 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy