Nových bytů je čím dál méně. Ceny dál stoupají

Nových bytů je čím dál méně. Ceny dál stoupají

26.10.2020 - Průměrná cena za metr čtvereční volného bytu v brněnské novostavbě stoupla za poslední čtyři roky o 48 procent. Dosahuje částky 88 tisíc korun, což je o necelých třicet tisíc méně než v hlavním městě. Nových projektů, které by ceny bytů stahovaly níž, přibývá pomalu, a to jen v některých městských částech. Z analýzy společnosti Trikaya vyplývá, že oproti loňskému roku zdražily volné byty v průměru o 8,8 procenta, výrazně se ale liší vývoj cen podle jejich dispozic. V nabídce aktuálně zůstává 177 dvoupokojových bytů, 146 jednopokojových, 87 třípokojových a 46 čtyřpokojových a větších bytů.

V nabídce brněnských developerů je k říjnu 2020 celkem 456 volných bytů. Od začátku roku se jich prodalo 723, což je nejvíce za poslední tři roky. "Zájem kupujících je navzdory rostoucím cenám i koronaviru velký, výstavba je naopak stále nedostatečná. V loňském roce měli zájemci o nové bydlení na výběr o 17 procent bytů více než letos, v roce 2018 dokonce o 32 procent," uvádí Alexej Veselý, výkonný ředitel společnosti Trikaya.

S cenami nezahýbala ani jarní vlna koronaviru, a tak je nové bydlení zatím stále větším zásahem do rodinných rozpočtů. Na jednopokojový byt zájemci nyní potřebují v průměru 3,5 milionu korun, což je o celých 16 procent více než loni. Dvoupokojové a třípokojové byty podražily zhruba o 6,5 procenta a jejich průměrná cena dosahuje 4,7, respektive 6,9 milionu korun. Reálně tak musí zájemci o průměrný 55metrový byt našetřit oproti loňsku o 390 tisíc více.

Průměrné ceny volných bytů v nabídce k říjnu 2020 dle jednotlivých dispozic
Průměrné ceny volných bytů v nabídce k říjnu 2020 dle jednotlivých dispozic






Největší, čtyřpokojové byty překvapivě zlevnily. "V uplynulém čtvrtletí našlo své kupce hned několik drahých rodinných bytů, což způsobilo meziroční zlevnění těchto velkých bytů v nabídce o sedm procent. Mezi zájemci o velké byty se již ale objevuje i investiční klientela, která transakce těchto nemovitostí využívá jako nástroj na uložení financí. Zrušení daně z nabytí nemovitostí tomuto trendu výrazně napomohlo," vysvětluje František Šudřich, obchodní ředitel společnosti Trikaya. V průměru se nové čtyřpokojové byty prodávaly za 8,1 milionu korun.

Na jihu Brna čekají lidé na nové byty marně
Více než polovina z nabízených 456 bytů se nachází v lokalitách Brno-střed a Královo Pole. Staví se i v městských částech Brno-sever a Bystrc. Nové byty se brzy objeví také za hranicemi města v Brně-venkov. Existují ale městské části, kde je výstavba prakticky nulová. "Městská část Brno-jih a lokalita u budoucího nového nádraží jsou fakticky již přes rok a půl pod stavební uzávěrou kvůli nerealizovaným protipovodňovým opatřením. Na nové byty tam zájemci čekají zcela marně a pravděpodobně ještě nejméně dva roky čekat budou. Brno se tak nadále rozvíjí asymetricky a výstavba se koncentruje jen na sever od centra města," varuje Alexej Veselý.

I z důvodu nedostatku bytů přímo v Brně roste poptávka po bydlení v jeho okolí. Ceny bytů jsou tam až o čtvrtinu nižší, zájemce přijde metr čtvereční na 63 700 korun. "Zatímco dříve se kupující stěhovali pryč z Brna, aby získali komfortní bydlení v rodinném domě, v posledních letech jsou ochotní se z města odstěhovat i do bytu, protože náklady na jeho pořízení jsou tam výrazně nižší. Nové obyvatele zřejmě v budoucnu přivítají obce Bučovice, Pohořelice, Kuřim, Střelice nebo Troubsko, kde se bytové projekty staví," říká Alexej Veselý.

Průměrné ceny volných bytů v nabídce k říjnu 2020 dle jednotlivých dispozic
Brno Průměrné ceny volných bytů v nabídce k říjnu 2020 dle jednotlivých dispozic


















Prodeji bytů pomáhají nízké úrokové sazby i zrušení daně z nabytí nemovitosti
Počty prodaných bytů ukazují, že i v době krize jsou nemovitosti stabilní komoditou, jejíž hodnota navíc neustále roste. V uplynulém čtvrtletí průměrná cena metru čtverečního prodaného brněnského bytu vzrostla o 6,5 procenta na 85 tisíc korun. "V konkurenci jiných investičních produktů jsou nemovitosti velmi stabilní a rentabilní. V době nejistoty na investičních trzích proto řada investorů volí raději stabilní výnos z pronájmu nemovitostí," popisuje František Šudřich.

Nízké úrokové sazby hypoték nutí k zamyšlení nad pořízením vlastní nemovitosti i neinvestiční klientelu. Té navíc hraje do karet i nedávné zrušení daně z nabytí nemovitosti, které výrazně pomůže s hypotečním financováním, poněvadž snižuje potřebu naspořených vlastních peněz. Daň z nabytí totiž nebylo možné financovat pomocí úvěru a na její zaplacení tak musel mít kupující připravené dodatečné finance.

Prodeje novych bytu v Brne












Hypotéky lámou další rekordy. Jak to bude dál?Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Hypotéky lámou další rekordy. Jak to bude dál?




Ceny bytů v 3. čtvrtletí meziročně vzrostly o 11,5 %Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Ceny bytů v 3. čtvrtletí meziročně vzrostly o 11,5 %




Proč koupit nemovitost právě v roce 2020?Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Proč koupit nemovitost právě v roce 2020?




K poklesu cen nemovitostí v Praze zatím není důvodZaujalo vás téma? Doporučujeme:
K poklesu cen nemovitostí v Praze zatím není důvod




Prodat byt a koupit druhý. Klíčové je správné načasováníZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Prodat byt a koupit druhý. Klíčové je správné načasování



 

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy