O chaty a chalupy je enormní zájem. Nabídka je nedostačující, zájemci si musí připlatit

O chaty a chalupy je enormní zájem. Nabídka je nedostačující, zájemci si musí připlatit

19.10.2020 - Po roce 1990 začal zájem Čechů o tuzemské pobyty postupně upadat. Možnost vycestovat na letní dovolenou k moři, či zimní pobyt do Alp byla více než lákavá. Mladí lidé chtěli do světa, trávení víkendů na chatě je příliš nelákalo, a tak se mnoho vlastníků rekreačních objektů následně rozhodlo pro jejich prodej. Ještě před deseti lety byl výběr chat a chalup na realitních serverech tak velký, že mohli kupující s prodávajícími smlouvat o ceně. Během posledních pěti let se ale začala situace postupně měnit. Největší zlom ovšem nastal letos na jaře.

Tisíce rodin žijících v bytech, mnohdy bez balkonu, se ocitly díky pandemii v izolaci. Mnozí oprášili své vzpomínky na dětství a čas strávený u prarodičů na venkově. Ne každý ale mohl naložit děti do auta a odjet z města. Mnoho lidí začalo uvažovat o pořízení rekreačního objektu. Ovšem už s příchodem jara nebyl chat a chalup na prodej na českých realitních serverech dostatek. Největší nabídka totiž bývá zpravidla po letní sezóně.

Navíc se nejednalo o malou nabídku pouze v určité oblasti. Rekreačních objektů k prodeji byl nedostatek napříč celou republikou. A bylo jedno, jestli šlo o Šumavu, Krkonoše, Jeseníky či například Beskydy. Nyní je situace ještě horší. Mezi zájemci se totiž objevuje stále vice investorů a výběr se rapidně zmenšuje.

Richard Kurko z Kurko reality, který se na prodej rekreačních objektů v Beskydech dlouhodobě specializuje popisuje tři hlavní důvody, za jakými jsou rekreační objekty aktuálně pořizovány. "Tam kde je celoroční dopravní dostupnost a přístup k pitné vodě, mají kupující často zájem o postupné přebudování chyty či chalupy na celoročního bydlení. Druhou skupinu kupujících tvoří investoři, kteří provedou nadstandardní rekonstrukci a následně dochází ke krátkodobým pronájmům. Investoři jsou ovšem velmi nároční, co se lokality týče. Preferují klidné místo s dostatkem soukromí. Výhodu je pěkný výhled do okolní krajiny. Třetí skupinu kupujících tvoří zájemci, kteří hledají nemovitost pro víkendové využití."

Zájemci hledající byty stále častěji preferují nemovitosti po celkové rekonstrukci. Představa koupě bytu a následná rekonstrukce je pro mnohé noční můrou. A nejde jen o nutnost dalších výdajů, ale také starostí spojených se sháněním a kontrolou dělníků. U chat a chalup je situace odlišná. Tam je mnohdy nerekonstruovaný objekt vítán.

Velkou část kupujících totiž tvoří kutilové, kteří si mnoho práce udělají svépomocí. Přes týden bydlí doma, na víkend odjíždí pracovat na chatu. Nutno podotknout, že pro mnohé je to také příjemným relaxem a možností, jak zapomenout na každodenní starosti. Což potvrzuje i Richard Kurko a dodává: "Chaty a chalupy v původním stavu jsou vyhledávány kupujícími hlavně díky lepší finanční dostupnosti. Stále platí, že Češi mají zlaté ruce a dokáží si tak udělat spoustu úprav a oprav sami."

Investoři jsou ještě odvážnější. Nebojí se nákupu chaty či chalupy klidně i v dezolátním stavu. Hlavní je pro ně lokalita. "Špatné technické stavy rekreačních nemovitostí nejsou překážkou pro investory, kteří je rekonstruují za účelem následného prodeje či pronájmu. Nezáleží téměř ani na stavu nemovitosti, hlavně však na místě a dopravní dostupnosti. Z původní nemovitosti zůstane pouze základ a vše je nově postaveno. Podmínkou je také voda, buď možnost napojení na řád, nebo realizace vrtu," upřesňuje Richard Kurko.

Malá nabídka chat a chalup na prodej se bohužel odráží v prodejních cenách. Jelikož je nabídka nedostačující, musí se kupující smířit s tím, že budou muset zaplatit víc, než původně předpokládali. Mnozí to tedy řeší nákupem nemovitosti za pomocí hypotečního úvěru. Velkou výhodou ale je, že lze nyní získat hypotéku s roční úrokovou sazbou pod 2 %.

Horské apartmány k bydlení i pronájmu. Poptávka stále převyšuje nabídkuZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Horské apartmány k bydlení i pronájmu. Poptávka stále převyšuje nabídku




Češi opět vyhledávají chaty a chalupy na prodejZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Češi opět vyhledávají chaty a chalupy na prodej




Jak udělat z chaty rodinný důmZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Jak udělat z chaty rodinný dům





Na co si dát pozor při koupi chaty?Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Na co si dát pozor při koupi chaty?




Jak vybrat chatu k trvalému bydlení?Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Jak vybrat chatu k trvalému bydlení?



 

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy