Hypotéky trhají rekordy. Červenec 2020 byl nejúspěšnější v historii

Hypotéky trhají rekordy. Červenec 2020 byl nejúspěšnější v historii

20.8.2020 - V červenci bylo podle dat serveru hypoindex.cz poskytnuto 7 867 hypotečních úvěrů, což znamená meziroční nárůst o 18,9 %. Celkový objem sjednaných hypotečních úvěrů dál meziročně rostl. Tentokrát však již o 40 % na 21,597 mld. Kč, což je nový červencový rekord. Průměrná výše hypotéky meziročně vzrostla o 412 000 Kč na 2,745 mil. Kč.

"Největším stimulem růstu je podle nás zrušení daně z nabytí nemovitosti, nízké úrokové sazby a hlad českých domácností po vlastním bydlení. Lidé vnímají nemovitosti jako bezpečnou investici v porovnání s akciemi a jinými cennými papíry,“ říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti Golem Finance.

Pokles úrokových sazeb zpomaluje 
Průměrná úroková sazba sjednaných hypoték klesla o 6 setin procentního bodu na 2,15 %. Nabídkové sazby však již neklesají zdaleka tak rychle. Index nabídkových sazeb hypoték do 70 % LTV klesl v červenci již jen o 2 setiny procentního bodu. 

"Rekordní objemy a nárůst ceny peněz na mezibankovním trhu se staly do jisté míry brzdou poklesu úrokových sazeb. Banky nyní drží nastavené ceny a případné další snížení vidíme reálné až v září, kdy se rozeběhne podzimní hypoteční sezóna a s ní i nejrůznější kampaně na podporu prodeje hypoték," říká Libor Ostatek. 

Červencový rekord padl i u stavebního spoření
Stavební spořitelny v červenci sjednaly 32 118 ks (y/y - 7,9 %) nových smluv. Celková cílová částka sjednaných smluv činila 15,5 mld. Kč (y/y +0,6 %). V nových spořících smlouvách spořitelny tentokrát spíše stagnovaly, v objemu úvěrů však překonaly dosavadní červencový rekord. Celkový objem úvěrů totiž meziročně vzrostl podobně jako u hypoték o 37,3 % na 5,555 mld. Kč. Při 4 595 sjednaných úvěrech činí průměrná výše úvěru 1,209 milionu Kč.

Lidé si letos na bydlení půjčí více než 250 mld. Kč
Banky od začátku roku sjednaly úvěry za 131 mld. Kč a stavební spořitelny přidaly dalších 37 miliard korun. V součtu tedy banky a stavební spořitelny na účel bydlení letos rozpůjčovaly 168 miliard. "V tuto chvíli odhadujeme, že objem sjednaných hypoték se v letošním roce bude pohybovat kolem 215 miliard korun a stavební spořitelny poskytnou úvěry za zhruba 60 mld. Kč, přičemž v těchto číslech je již zahrnut očekávaný podzimní pokles, který pravděpodobně přinese ukončení splátkového moratoria. Pokud by se však tento efekt nedostavil, trh může trh atakovat rekordní hodnoty z let 2017-2018," říká Libor Ostatek. 

Dlouhodobý vývoj financování bydlení v ČR
Zlevňování hypoték zpomaluje. Zájem o hypoteční úvěry ale neklesáZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Zlevňování hypoték zpomaluje. Zájem o hypoteční úvěry ale neklesá





Kolik vám nyní banky půjčí na hypotéku?Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Kolik vám nyní banky půjčí na hypotéku?




Koronaviru navzdory. V červnu byl objem hypoték o 27 procent vyšší než před rokemZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Koronaviru navzdory. V červnu byl objem hypoték o 27 procent vyšší než před rokem




Sazby hypoték v červnu pokračovaly v dalším poklesuZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Sazby hypoték v červnu pokračovaly v dalším poklesu





Zlevňování hypoték zrychlilo. Sazby míří pod 2 procentaZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Zlevňování hypoték zrychlilo. Sazby míří pod 2 procenta



 

Luboš Svačina

odebírat zprávy