Zrušení předkupního práva přinese některým spoluvlastníkům nejistotu

Zrušení předkupního práva přinese některým spoluvlastníkům nejistotu

30.7.2020 - Obesílání sousedů s nabídkou na odkup garážového stání, poté tříměsíční čekání na jejich vyjádření. Náročné a mnohdy ubíjející administrativní procesy končí. Od 1. července letošního roku došlo totiž k téměř úplnému zrušení předkupního práva, vrátit by se mělo do stavu před rokem 2018.

Předkupní právo se stalo strašákem pro realitní kanceláře a jejich klienty. Významným způsobem zatěžovalo celý proces prodeje, kdy nejčastěji průtahy vznikaly při prodejích bytů s parkovacími stáními ve společných garážích.

"Běžně se stávalo, že jsme museli obeslat desítky sousedů a jako spoluvlastníkům jim nabídnout místo v garáži přednostně. Do té doby nemohla být nemovitost převedena na nalezeného zájemce. Pouze v několika málo případech se předkupní právo některým spoluvlastníkem uplatnilo," upřesnil Radek Škrabal, vedoucí právního oddělení Fincentra Reality.

Začátkem července tato povinnost skončila, což většina klientů uvítala. Vždyť dopisy s informací o nabídce garážového stání, předzahrádky nebo sklepa mohly vyjít i na 5 tisíc korun. Předkupní právo zůstává zachováno už jen pro případy, kdy spoluvlastnictví vznikne bez vůle spoluvlastníků, například dědictvím. A to jen po dobu 6 měsíců ode dne vzniku. V ostatních případech se již spoluvlastnické podíly nemusejí přednostně nabízet.

Rozhádaní sourozenci o majetek
Zrušení předkupního práva bude typicky způsobovat obtíže například v situacích rozhádaných sourozenců, kteří dlouhodobě spoluvlastní nemovitost. "Zaznamenáváme již obavy některých klientů, kteří se například bojí toho, že jejich sourozenci odprodají bez jejich vědomí podíl z pole. Typicky se to děje například v rozhádaných rodinách. V současné době již nemusí dojít k nabídce k odkupu zbylým sourozencům,“ uvedl Radek Škrabal, vedoucí právního oddělení Fincentra Reality.

Přitom stačilo, aby se v rámci legislativního procesu řešilo zrušení předkupního práva pouze pro konkrétní situace působící obtíže v rámci procesu převodů nemovitostí. U bytu a domu spoluvlastník opět neovlivní, komu bude polovina nemovitosti prodána.

Předkupní právo spoluvlastníků bude (opět) zrušenoZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Předkupní právo spoluvlastníků bude (opět) zrušeno





Co je dobré prověřit, než si koupíte nový dům?Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Co je dobré prověřit, než si koupíte nový dům?




Ideální polovina nemovitosti - radost nebo danajský dar?Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Ideální polovina nemovitosti - radost nebo danajský dar?


 

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy