Koronaviru navzdory. V červnu byl objem hypoték o 27 procent vyšší než před rokem

Koronaviru navzdory. V červnu byl objem hypoték o 27 procent vyšší než před rokem

23.7.2020 - V červnu bylo podle dat serveru hypoindex.cz poskytnuto 7 621 hypotečních úvěrů, což znamená meziroční nárůst o 7,1 %. V objemu byl však meziroční růst produkce ještě silnější. Celkem banky za červen sjednaly hypotéky za 20,95 miliardy korun, což je o 27 % více než loni v červnu.

Z aktuálních dat je patrné, že růst objemů souvisí především s růstem průměrné výše hypotéky. "Tento ukazatel v letošním červnu vystoupal meziročně o 432 000 Kč na nový rekord, který tedy aktuálně činí 2,749 milionu korun," říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti Golem Finance.

Objemy hypoték v pololetí atakoval rekord  
V součtu za celé první pololetí banky poskytly hypotéky za 109,6 mld. Kč, což je – navzdory koronaviru – druhý nejlepší výsledek za posledních 5 let. Větší objem hypoték banky poskytly pouze v roce 2017. V počtu sjednaných úvěrů je však situace výrazně jiná a letošní rok je co do počtu sjednaných hypoték a 4. v pořadí.

Proč objemy hypoték i v této době rostou?
Je s podivem, že i přes určité zpřísňování podmínek poskytování hypoték objemy sjednaných úvěrů rostou.

"Z menší části může být vysvětlením pokračující růst cen nemovitostí, který dlouhodobě táhne vzhůru ukazatel průměrné výše hypotéky. Vedle toho se však domníváme, že aktuální situace kolem koronaviru a s ním související nejistota oslabila poptávku nebo počty schvalovaných hypoték klientů s nižšími a středními příjmy a vedle toho procentuálně posílila produkce úvěrů ve vyšších objemových pásmech. Tedy úvěry finančně zajištěných a krizí méně ohrožených klientů, kteří stávající situaci omezené poptávky a nízkých úrokových sazeb vnímají jako příležitost pro pořízení nemovitostí," komentuje aktuální situaci Libor Ostatek, ředitel Golem Finance.

Nejnižší úrokové sazby jsou již pod 2 procenty
Průměrná úroková sazba sjednaných hypoték klesla o 9 setin procentního bodu na 2,21%, čímž následovala index nabídkových sazeb GOFI 70, který v červnu klesl na 2,13 %. V červenci zatím změnila sazby mBank a Oberbank, hodnota GOFI 70 díky těmto změnám zatím klesla o další 2 setiny procentního bodu. Reálně však nabídka některých bank již začíná na sazbě výrazně pod dvěma procenty.

Pozadu nezůstávají ani stavební spořitelny
Stavební spořitelny v červnu sjednaly 55 891 ks nových smluv, což je o 43,6 % více než loni touto dobou. Cílová částka pak vzrostla meziročně o bezmála 31 procent na 21,6 mld. Kč. "Zájem o stavební spoření vyplývá z aktuální nejistoty a nízkých úrokových sazeb na spořících účtech," říká Libor Ostatek.  

Spořitelny zároveň v červnu sjednaly 5 179 ks nových úvěrů (y/y +0,8 %), přičemž celkový objem úvěrů meziročně vzrostl podobně jako u hypoték o 26,9 % na konečných 5,806 mld. Kč. I v případě stavebních spořitelen je příčinou růst průměrné výše úvěru, která meziročně vzrostla o 230 000 Kč na 1,121 milionu Kč.

V součtu za celé pololetí stavební spořitelny poskytly úvěry za 31,4 mld. Kč, což je rovněž 2. nejvyšší objem za posledních 5 let. A spolu s hypotékami již na bydlení banky a stavební spořitelny rozpůjčovaly 141 mld. Kč, což je srovnatelný výsledek s lety 2017 a 2018, kdy objemy sjednaných úvěrů dosáhly historických maxim. 

U stavebního spoření vedou rekonstrukceZaujalo vás téma? Doporučujeme:
U stavebního spoření vedou rekonstrukce




Sazby hypoték v červnu pokračovaly v dalším poklesuZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Sazby hypoték v červnu pokračovaly v dalším poklesu





Zlevňování hypoték zrychlilo. Sazby míří pod 2 procentaZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Zlevňování hypoték zrychlilo. Sazby míří pod 2 procenta


 

Luboš Svačina

odebírat zprávy