Rodinný dům z keramického kompozitu. Jaké výhody přináší?

Rodinný dům z keramického kompozitu. Jaké výhody přináší?

22.6.2020 - Pokud bychom se vlastníka pozemku, který se sklání nad plány svého nového rodinného domu, před třiceti lety zeptali, z jakého materiálu by chtěl dům postavit, s největší pravděpodobností by odpověděl, že z cihel. Před deseti lety by možná váhal, jestli postavit dům z cihel nebo raději dřeva. Nyní přichází na český trh třetí možnost. Dům vyrobený z keramického kompozitu.

Asi každý, kdo uvažuje nad výstavbou rodinného domu, by chtěl postavit rychle, kvalitně a levně. Jednou z možností je sázka na rodinné domy vyrobené ze Sioporu, materiálu, jehož hlavní složkou je keramický kompozit. Právě z tohoto materiálu se u těchto domů staví stěny. Jde o extrémně porézní materiál, který nahrazuje standardní kamenivo. Siopor je patentovaná technologie, jejíž základní surovinou je křemičitý písek.

Mezi největší výhody tohoto materiálu patří lehkost, vynikající tepelně-izolační a zvukově-izolační vlastnosti, ale také odolnost proti vodě a plísním. Lidé, preferující ekologické stavby, také zajisté ocení 100% recyklovatelnost.

Další nedílnou surovinou je Liapor, u nás známý spíše jako Keramzit. Stejně jako Siaopor je recyklovatelný. Z pohledu bydlení je ovšem důležitější jeho velmi dobrá zvuková izolace a odolnost proti žáru, mrazu a chemikáliím.

Velkou výhodou domů z keramického kompozitu je rychlost výstavby. Celý dům je naprojektován a vyroben tak, aby byly na stavbu dovezeny již hotové dílce, které obsahují rozvody elektřiny, vody a odpadů. Díky rychlosti výstavby jsou rodinné domy postavené z keramického kompozitu cenově dostupné. Například cena rodinného domu 4+KK s garáží vychází na cca. 3,5 mil. korun, a to se jedná o dům postavený na klíč, s podlahovou plochou 120 m2, terasou a garáží.

Jednou z prvních firem v České republice, která se začala specializovat na výstavbu rodinných domů z keramického kompozitu, je společnost Realimetka. Podle Valeriana Šnoblta, který má již za sebou mnoho úspěšných realizací, je velmi důležité dát pozor na skladbu základové desky, která se liší od klasické s ohledem na izolace a zateplení. "Pro keramické domy je nutné udělat úpravy v základové desce. Není to však nic extra složitého nebo finančně náročného," dodává Valerian Šnoblt.

Jelikož jsou na stavbu dovezeny již hotové dílce, může se na první pohled zdát, že jde o panelové prefabrikáty. Tak tomu ovšem není. Na rozdíl od panelu je například vrtání do zdi velmi jednoduché, v podstatě se neliší od klasické cihly či Ytongu.

Stejně jako u jakékoliv stavby, i u domů vyrobených z keramického kompozitu, je velmi důležitá příprava. Ideální je oslovit firmu, která dokáže vše vyřešit tak, aby byly eliminovány případné více náklady. Nechte si ukázat již hotové realizace a ideálně se zeptejte vlastníků těchto domů, jak jsou spokojeni. Možná právě vy vyměníte za několik měsíců byt za nový rodinný dům vyrobený z keramického kompozitu. 

Čeká nás snížení DPH u novostaveb?Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Čeká nás snížení DPH u novostaveb?




Jakou vybrat ideální velikost pozemku pro stavbu rodinného domuZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Jakou vybrat ideální velikost pozemku pro stavbu rodinného domu




Kupujete stavební pozemek? Prověřte si, zda je opravdu stavebníZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Kupujete stavební pozemek? Prověřte si, zda je opravdu stavební




Bez přístupové cesty nemůžete stavět. Co vše je dobré prověřit?Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Bez přístupové cesty nemůžete stavět. Co vše je dobré prověřit?




Jak postupovat při koupi stavebního pozemkuZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Jak postupovat při koupi stavebního pozemku



 

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy