Čeká nás snížení DPH u novostaveb? Někteří poslanci navrhují takto podpořit dostupnost bydlení

Čeká nás snížení DPH u novostaveb? Někteří poslanci navrhují takto podpořit dostupnost bydlení

18.6.2020 - Poslanecká sněmovna dne 16. 6. projednala v tzv. druhém čtení návrh zákona, kterým má dojít ke zrušení 4% daně z nabytí nemovitosti. Zároveň by však mělo dojít od příštího roku ke zrušení možnosti snížení daňového základu o úroky z hypoték.

To se ale nelíbí části poslanců, kteří při projednávání návrhu poukazují na to, že to může mít negativní dopad na dostupnost bydlení běžných občanů, kteří nemají dostatek vlastních příjmů a musí využít úvěru. Pro ty je možnost odečtu úroků, zejména na počátku splácení, výhodou. Poslanci proto načetli pozměňovací návrhy, které buď zcela zrušení možnosti odečtu úroků z návrhu zákona vypouští, nebo dopad zmírňují, např. cestou nižšího limitu pro odpočitatelné úroky.

Zajímavé jsou také návrhy poslanců, kteří přišli s návrhem na zvýšení dostupnosti bydlení cestou snížení daně z přidané hodnoty (DPH). DPH zatěžující prodej novostavby do 5-ti let od kolaudace nejvíce zasahuje právě běžné občany. Pokud koupí byt firma, která je plátcem DPH, může si DPH následně odečíst. Běžní občané však tuto možnost nemají.

Zákon o dani z přidané hodnoty již dnes zná sníženou 15% sazbu DPH v případě tzv. sociálního bydlení, do které spadají byty do 120 m2 a rodinné domy do 350 m2. Větší byty, větší rodinné domy a ateliéry jsou zatíženy sazbou DPH ve výši 21 %.

Poslanecké návrhy navrhují snížit u sociálních bytů a rodinných domů sazbu z 15 % na 10 %. Další pozměňovací návrh má za cíl snížit DPH i pro byty a rodinné domy nesplňující definici sociálního bydlení z 21 % na 15 %. Jeden z poslanců dokonce navrhuje DPH v případě prodeje bytových jednotek fyzickým osobám do roku 2023 zcela zrušit.

Uvidíme, jak dopadne třetí čtení v poslanecké sněmovně a zda dojde k přijetí některého z poslaneckých návrhů. Zajímavé zřejmě bude i následné projednání v Senátu.

Vláda schválila odložení úhrady daně z nabytí nemovitosti. Tentokrát do konce rokuZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Vláda schválila odložení úhrady daně z nabytí nemovitosti. Tentokrát do konce roku




Vládou schválené zrušení daně z nabytí nemovitosti má platit zpětněZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Vládou schválené zrušení daně z nabytí nemovitosti má platit zpětně




Plánované změny Ministerstva financí, které mohou ovlivnit trh s bydlenímZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Plánované změny Ministerstva financí, které mohou ovlivnit trh s bydlením


 

JUDr. Radka Locher

odebírat zprávy