Hypotéky překonaly další rekord. Duben byl nejsilnější měsíc v historii, koronoviru navzdory

Hypotéky překonaly další rekord. Duben byl nejsilnější měsíc v historii, koronoviru navzdory

20.5.2020 - V dubnu bylo podle dnes zveřejněných dat serveru hypoindex.cz poskytnuto 6 744 hypoték, což je o 5,5 % více než před rokem. V celkovém objemu se jedná o 17,845 miliard korun. V porovnání s loňským rokem vzrostl objem sjednaných hypoték o 22 % a jedná se o vůbec nejlepší dubnový výsledek v dosavadní historii.

"I přes zkracování doby nutné k vyřízení hypotéky má hypoteční trh velkou setrvačnost a výsledky, které dnes byly zveřejněny drží linii "předcovidového" období. Celé 1. čtvrtletí bylo vydařené a duben na tyto výsledky navázal. Na to, jaký skutečný dopad měla koronavirová pandemie na produkci úvěrů na bydlení, budeme muset počkat do příštího měsíce. Teprve v květnových výsledcích se projeví výpadek poptávky po úvěrech, kterou přinesly zprávy o šíření koronaviru a následná opatření na omezení jeho šíření. Poptávka v prvních týdnech po vyhlášení karantény klesla o desítky procent,“ říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti Golem Finance. 

Průměrná úroková sazba v dubnu sjednaných hypoték klesla meziměsíčně o 5 setin procentního bodu, což je v souladu s vývojem našeho indexu nabídkových sazeb GOF 70, který mapuje vývoj nabídkových sazeb hypoték. Pokles nabídkových sazeb, který započal v březnu se nyní propisuje do statistik nově sjednaných úvěrů.

Pokles sazeb bude pokračovat
Akční snížení nabídkových sazeb tento týden oznámila Hypoteční banka spolu s ČSOB a ke snížení sazeb přistoupila i Moneta, která vedle zmíněné Hypoteční banky patří mezi 5 největších poskytovatelů hypoték na českém trhu.    

"Cena bude postupně klesat, ale odhadujeme, že to bude velmi pozvolný proces. Banky a nejen ony zatím jen odhadují jaký bude dopad COVID na ekonomiku a české domácnosti a budou držet cíleně vyšší rizikové marže. Vidíme v tom určitou analogii s rokem 2008, kdy rozdíl mezi cenou zdrojů a sazbami hypoték byl z důvodu nejistoty také výrazně narostl, jak ilustruje následující graf. Vyšší marže budou přetrvávat do doby, než bude zase situace čitelná a stabilizovaná," uzavírá Libor Ostatek z Golem Finance.

Vztah mezi úrokovými sazbami bank

Podle Evžena Korce ze společnosti Ekospol, se bude další zájem o hypotéky nejvíce odvíjet od vývoje situace v celé ekonomice. "Pokud se ji podaří rychle restartovat, nemusel by být dopad tak drtivý. Prodeje bytů sice nejspíš o něco klesnou, ale výrazněji propadnout by se neměly. Lidé totiž budou stále potřebovat někde bydlet, poptávka po nemovitostech tak nikdy nevymizí. Stejně tak už není nutné čekat na avizované zrušení čtyřprocentní daně z nabytí nemovitostí, které se týká starších domů a bytů. Ministryně financí totiž jasně deklarovala, že se to bude týkat všech transakcí zpětně od loňského prosince," dodává Korec. 

Hypotéky v dubnu zlevnily. Budou slevy pokračovat?Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Hypotéky v dubnu zlevnily. Budou slevy pokračovat?





Hypotéky budou dostupnější. ČNB zmírnila limityZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Hypotéky budou dostupnější. ČNB zmírnila limity




Vláda schválila pravidla pro odklad splátek hypoték a úvěrůZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Vláda schválila pravidla pro odklad splátek hypoték a úvěrů




Hypotéky v prvním čtvrtletí trhaly rekordyZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Hypotéky v prvním čtvrtletí trhaly rekordy






Vládou schválené zrušení daně z nabytí nemovitosti má platit zpětněZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Vládou schválené zrušení daně z nabytí nemovitosti má platit zpětně


 

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy