Nemovitost bude stále dobrou investicí. Je ale třeba pečlivě vybírat

Nemovitost bude stále dobrou investicí. Je ale třeba pečlivě vybírat

30.4.2020 - Ceny nemovitostí rostly v roce 2019 rychlým tempem, ještě rychleji rostly ceny bytů i pronájmů ve velkých městech, do kterých se stěhuje čím dál více lidí za prací a městským životem. Současné omezení způsobené pandemií koronaviru se realitního trhu dotýká, ale ne všude.

"V souvislosti s růstem cen se hovořilo o takzvané realitní bublině, která nyní pravděpodobně splaskne, protože dojde k ekonomickému zpomalení,“ říká Jiří Kozumplík z realitní kanceláře Century 21 Realitas Central. „V současné době se realitní trh hodně zpomalil. Jeho rozeběhnutí lze očekávat až po zrušení krizových opatření, kde čekáme asi dvou až tříměsíční náběh, protože nemovitosti se budou prodávat i dále," predikuje Tomáš Jelínek, provozní ředitel Century 21 Czech Republic.

Lze předpokládat, že toto náhlé zpomalení trhu bude dopadat i na ceny nemovitostí, které se ale budou více řídit poptávkou. "Ve velkých městech stále není dostatek bytů, o které ale může mírně poklesnout zájem právě v kontextu koronaviru covid-19. Očekáváme ovšem spíše stagnaci cen. V méně atraktivních lokalitách mimo velká sídla pak může dojít i k mírnému poklesu," odhaduje Tomáš Jelínek.

Developerské projekty si budou ceny držet
Novostavby a developerské projekty hodnotu neztratí, jelikož v České republice je oproti jiným zemím zdlouhavé získat stavební povolení, tudíž je nových staveb málo a poptávka po nich značně převyšuje nabídku. "Díky tomuto jevu se předpokládá, že ceny těchto nemovitostí nebudou ani při splasknutí realitní bubliny v příštích letech klesat,“ říká Jiří Kozumplík. 

Developerské stavby jsou dlouhodobé projekty, které by měly počítat i s podobnými výkyvy. Cenu developerského projektu dnes nejvíce ovlivňují ceny pozemků, které stále rostou, zdrojů a lidské práce. „Největší zisky má především stát ve formě daní. Z důvodu nárůstu ceny práce v posledních letech a cen materiálů jsou ceny jasně definované, zisky developerů jsou v jednotkách procent. Proto bych očekával spíše vstřícný krok ze strany státu, který by měl přehodnotit schéma zdanění výstavby a bydlení celkově,“ doplňuje Tomáš Jelínek. 

Ceny bytů ovlivňuje jejich nabídka 
Ceny bytů ovlivňuje jejich nedostatek a nová výstavba, která by doplnila chybějící kapacity zejména ve velkých městech. Současná legislativa neumožňuje rychlé spuštění nových staveb. Běžně se od zahájení projektu k zahájení výstavby čeká kolem pěti až osmi let. Za tu dobu developeři musí vyřešit velké množství byrokratických a právních úkonů. Proto se v nejbližší době nedá čekat dramatická změna, i kdyby došlo k rychlému schválení nového stavebního zákona.

Nemovitost je jistou investicí s dlouhou dobou návratnosti
Nemovitost je vždy dobrá investice, jde pouze o pohled času, tedy kdy a za jak dlouho se tato investice vrátí. V tuto chvíli nelze očekávat raketový vzestup cen, jejž známe z minulých pěti až šesti let. Provozní ředitel Century 21 Czech Republic Tomáš Jelínek neočekává ani ohrožení majitelů, kteří si pořídili nemovitosti na hypotéku: "Každá krize odhalí skupinu lidí, kteří v euforii konjunktury přecenili své síly a nejsou schopni své závazky splácet. Doufejme, že takových lidí je nyní minimum. Česká národní banka totiž v poslední době natolik sešněrovala podmínky hypoték, že tím právě budoucí problémy řady lidí intuitivně zregulovala. Především se domnívám, že pro každou banku je efektivnější klient, který splácí, třeba méně a delší dobu, a tak budou banky nabízet další řešení, která lidem umožní zůstat ve svých nemovitostech."

Ani Jiří Kozumplík z kanceláře Century 21 Realitas Central neočekává masivní skupování bytů velkými investory: „Investoři, kteří obchodují s nemovitostmi, musí mít péči a vytrvání, jelikož investice do nemovitosti má delší dobu návratnosti. Obecně většina kupujících jsou koneční uživatelé bytů.“

Jak správně spočítat podlahovou plochu bytu?Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Jak správně spočítat podlahovou plochu bytu?




Byty opět zdražily. Od začátku roku o 5 procentZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Byty opět zdražily. Od začátku roku o 5 procent




Byt jako investice. Proč je tak důležitý výběr správné lokalityZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Byt jako investice. Proč je tak důležitý výběr správné lokality



 

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy