Zákaz zvyšování nájemného u bytů

Zákaz zvyšování nájemného u bytů

27.4.2020 - Vláda vydala nařízení č. 202/2020 Sb., kterým stanovila cenové moratorium nájemného z bytů. Znamená to zákaz zvýšení nájemného k bytu do doby skončení mimořádných opatření spojených s COVID-19. Jedná se o další opatření k ochraně nájemníků.

Vláda schválila nařízení, které aktuálně nedovolí zvyšování nájemného. Vzhledem k tomu, že mají někteří vlastníci nemovitostí spíše starosti s nájemníky, kteří přišli o práci a na nájem nemají, je pravděpodobné, že by ke zvyšování nájemného docházelo spíše ve výjimečných případech.

Nařízení nedovolující zvýšení nájemného se týká nejen současných smluv, ale také těch nových. Pokud například sepisuje vlastník nemovitosti s nájemníkem smlouvu vždy na jeden rok, nesní se nájemné zvýšit ani v nové smlouvě.

Nařízení je limitováno koncem mimořádných opatření. Jakmile dojde ke ukončení mimořádných opatření, nájemné bude možné upravovat, tak jako doposud. Ale jak bylo uvedeno již výše, pravděpodobnost zvýšování nájemného se v aktuální situaci týká s největší pravděpodobností jen výjimečných případů.

Zákony obsahující zákonný dočasný zákaz výpovědi nájmu vyšly ve sbírce zákonů pod číslem 209/2020 Sb. a 210/2020 Sb. Dočasný zákaz výpovědi pouze z důvodu prodlení s úhradou nájemného platí od 27. 4. 2020 Sb.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Dočasný odklad nájemného schválen





Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Vláda schválila pravidla pro odklad splátek hypoték a úvěrů





Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Jak postupovat, když není na nájem



 

JUDr. Radka Locher

odebírat zprávy