Jak podat návrh na vklad v době omezení volného pohybu lidí

Jak podat návrh na vklad v době omezení volného pohybu lidí

16.3.2020 - Život, ani ten realitní se nezastavil. Je však potřeba hledat cesty, jak naplnit rozhodnutí vlády snižující riziko infekce. Pokud jsou nyní klienti realitních kanceláří ve fázi uzavření dohody o podmínkách obchodu a chtějí-li podat návrh na vklad, mohou se hodit následující Informace.

Podání návrhu na vklad je možné 
Osobně na podatelně. Dle informací ČÚZK jsou podatelny otevřeny v pondělí a středu vždy od 8.00 - 11.00 (aktuální otevírací doba katastrálních úřadů)
Elektronicky, v případě, kdy má navrhovatel datovou zprávu (informace o elektronickém podání)
E-mailem, do 5-ti dnů doplnit písemné podklady na katastr nemovitostí nebo odeslat poštou. V případě odeslání poštou doporučujeme o tom katastrální úřad informovat e-mailem s odkazem na číslo řízení a datum podání na poštu. 

Ověření podpisu na smlouvě, která je přílohou návrhu na vklad
• Standardní ověření u notáře a na poště může být nyní problém a zvyšovat riziko
• Stejně jako ověření podpisu advokátem, který smlouvu sepsal (ne všichni advokáti tuto službu poskytují)
• Pokud není možné ani jedno řešení, připojit k návrhu na vklad smlouvy podepsané prostým podpisem (bez ověření). Navrhovatel bude KN vyzván k upřesnění návrhu na vklad, standardně se řeší uznáním podpisu za vlastní na katastr nemovitostí do 30 dnů od podání návrhu, pokud nestihne, může katastrální úřad dle § 7 odst. 2 katastrálního zákona řízení zastavit. Pokud nebude schopen navrhovatel lhůtu pro přijatá opatření dodržet, doporučujeme zaslat včas žádost o prodloužení lhůty s odůvodněním. 

Výpis z katastru nemovitostí
Výpis z katastru nemovitostí lze získat elektronicky. Kdo ještě nezkusil, má nyní čas vyzkoušet aplikaci nahlížení do katastru, která umožňuje vyřízení úplného výpisu z katastru přes e-shop.

Úhrada kupní ceny
Úhrada kupní ceny by také neměla být problém, banky nadále fungují. 

JUDr. Radka Locher

odebírat zprávy