Banky kvůli koronaviru umožní klientům 3měsíční odklad splátky hypotéky

Banky kvůli koronaviru umožní klientům 3měsíční odklad splátky hypotéky

13.3.2020 - Vzhledem k výjimečné situaci plynoucí z rychlého šíření nového kmene koronaviru a v rámci snahy o zmírnění ekonomických dopadů na klienty se Prezidium České bankovní asociace (ČBA) domluvilo, že v doložených případech banky klientům poskytnou možnost tříměsíčního odkladu splátek hypotečních a spotřebitelských úvěrů. Primárně se přitom banky zaměří na klienty z řad zaměstnanců a osob samostatně výdělečně činných.

Odložení splátek však není na trhu nic v zásadě nového, ale určitě je to jeden z účinných způsobů, jak klientům ulehčit situaci v případě výpadku příjmu. Některé banky tuto službu mají ve standardní nabídce zdarma, některé jako zpoplatněnou službu a některé banky umožňují klientům odklad splátek jako řešení ve výjimečných situacích a po individuálním posouzení a s určitými omezeními. Například odklad splátek může trvat jen určitý počet měsíců, nebo se odklad týká pouze splátek jistiny, ale úroky klient hradí dál.  

Jak bude vypadat 3měsíční odklad v praxi?
Z pohledu bank bude důležité vydefinovat, komu a za jakých podmínek odložení splátek umožní. V prohlášení je však patrné, že to primárně budou lidé zaměstnaní a OSVČ, ale jinak banky zatím příliš konkrétní nejsou. Např. Hypoteční banka avizovala, že svým zaměstnaným klientům a OSVČ, které současný stav ekonomicky poškodil nabídne 3měsíční odklad splátek hypotečních úvěrů. Nicméně bližší informace vydá v příštím týdnu. 

Jak odklad splátek funguje?
Pokud klient využije odkladu splátek, v praxi to zpravidla znamená, že se mu posune kalendář splácení a tím se tedy prodlouží i splatnost úvěru. Rozhodně tedy není třeba se obávat, že např. po uplynutí 3měsíčního odkladu bude klient muset zaplatit 3měsíční splátky ve dvojnásobné výši nebo něco podobného. Jedná se zkrátka o způsob, jak krátkodobě ulehčit přetíženému rodinnému rozpočtu. 

"Tento vstřícný krok bank ve stávající situaci oceňujeme, vývoj budeme pečlivě sledovat a jen co budeme mít dostatek informací, budeme se snažit dát svým klientům přehledné srovnání toho, jak jednotlivé banky k odkladům splátek přistupují,“ říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti Golem Finance, která se specializuje na poradenství v oblasti financování bydlení. 


Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Jak přistupují banky k žádostem o odklad splátky hypotéky?


 

Luboš Svačina

odebírat zprávy