Sazby hypotečních úvěrů začaly v prosinci růst. A jak to bude dál?

Sazby hypotečních úvěrů začaly v prosinci růst. A jak to bude dál?

8.1.2020 - Průměrná nabídková sazba hypotečních úvěrů začala v prosinci podle očekávání růst. Titulní index GOFI 70 mapující napříč trhem průměrnou nabídkovou sazbu úvěrů pokrývajících 70 % hodnoty nemovitosti (LTV) vzrostl z listopadových 2,42 % na 2,45 % a podobný posun v řádu setin procentního bodu jsme zaznamenali i v dalších kategoriích LTV. Největší nárůst vykazuje GOFI 90, který z listopadových 3,05 % vystoupal na 3,10 %.

Příčinou nárůstu indexů je zdražení hypotečních úvěrů v Hypoteční bance, České spořitelně a předvánoční růst úrokových sazeb ve Wuestenrot hypoteční bance.

Jak se budou sazby vyvíjet dál?
Vzhledem k neustálému růstu ceny peněz na mezibankovním lze očekávat snahu bank tento růst promítnout v sazbách hypoték. Otázka je, do jaké míry to trh (poptávka, konkurence) umožní.

"Domníváme se, že vzhledem k prosincovému zvýšení sazeb Hypoteční banky a České spořitelny, porostou sazby i v dalších bankách, takže úrokové indexy nabídkových sazeb a následně i realizačních sazeb budou v prvních měsících letošního roku spíše růst. Během jara však může dojít k přehodnocení. Záleží, jak se bude vyvíjet cena peněz a jak se bude dařit bankám plnit obchodní cíle," říká , ředitel společnosti Golem Finance, která se specializuje na poradenství v oblasti financování bydlení.

V prvním týdnu letošního roku sice žádná banka neoznámila zvyšování nebo snižování sazeb, přesto k jedné zásadní změně došlo. V Monetě Money Bank na konci roku skončila delší dobu trvající akce, v rámci které banka nabízela klientům 0,3% a po prodloužení 0,25procentní slevu na úrokové sazbě. Po skončení této akce tedy sazby MMB vzrostly. V platnosti zůstává jen sleva 0,1 p.b. za rychlé čerpání.
 

Luboš Svačina

odebírat zprávy