Na co nezapomenout, než se rozhodnete prodat nemovitost

Na co nezapomenout, než se rozhodnete prodat nemovitost

6.1.2020 - Někdy není vůbec jednoduché prodat nemovitost. Třeba jste tam prožili dětství, je to dům či chata vašich prarodičů. K místu vás váže spousta vzpomínek a nostalgie na prožité chvíle. Rozhodování o prodeji nemovitosti může být někdy složité a citově náročné.

Můžete o nemovitost pečovat?
Jste v situaci, že jste zdědili domek v malé obci po prarodičích. Jestliže ji budete sami využívat, zřejmě si otázku uvedenou v titulku ani nepoložíte. Ovšem pokud máte svůj vlastní byt či dům, a ještě k tomu rekreační obydlí, je najednou tento dům tak trochu navíc.

Ovšem jestliže jste v něm prožili část života, dětství, nechcete o něj jen tak přijít. Proto je na čase zvážit, zda jej pronajmete. Pokud je dům v takovém stavu, že jej můžete pronajmout po jednoduchých kosmetických úpravách, jako je třeba výmalba a malé opravy, je vaše rozhodnutí jednodušší. Dům zůstane ve vašem vlastnictví. Přitom se o něj a jeho okolí nájemce postará a nemovitost přinese pravidelný zisk. A v budoucnosti můžete nemovitost opět užívat.

Nemovitost potřebuje větší investici
Stane se, že není ve vašich silách do nemovitosti investovat, i když by to potřebovala. Nedokážete jí věnovat patřičnou péči. Pak je třeba se reálně zamyslet, zda se vzpomínky na vaše dětství během pár let nezmění v neopravitelnou ruinu.

Pak může být realitou prázdný a chátrající dům a zanedbaná zahrada. Rozhodování, když do transakce vstoupí osobní city, je určitě daleko složitější. Nicméně v tomto případě je pro nemovitost i pro vás určitě lepší dům nabídnout ke koupi a dopřát mu nový život.

Stanovení ceny
Rozhodnutí jste udělali a nyní nastal čas najít vhodnou realitní kancelář a makléře, který se o vše postará. Jak na to, se dočtete podrobně v článku Jak si vybrat vhodnou realitní kancelář pro prodej nemovitosti.

Ta pomůže stanovit cenu a připraví prodejní plán nemovitosti. Stanovení ceny je klíčová věc. Velkou chybou je nasazení podstatně vyšší nabídkové ceny nemovitosti, než je cena optimální. O nezanedbatelnou část potencionálních zájemců definitivně přijdete, protože se už nikdy nevrátí, i když cenu později upravíte.

Příprava inzerce
Spolupracujte s realitním makléřem úzce na přípravě inzerátu. Je to po ceně druhá nejdůležitější věc, která může dobře prodat vaši nemovitost. Popřípadě věnujte pozornost homestagingu. Nechte nafocení nemovitosti na profesionálech. Nekvalitní fotografie ničemu nepomohou, ba naopak. Stačí pár vteřin a pozornost potenciálního kupce se z vašeho inzerátu přesune na další. Ještě více zaujmete videoprohlídkou. Počet oslovených zájemců se zvýší, protože si vytvoří lepší představu o nemovitosti, případně o jejím okolí.

Součástí inzerátu by měl být přehledný 2D nebo 3D půdorys s rozměry místností. Poskytne kvalitní informace o dispozičním řešení nemovitosti. Nespoléhejte se na fixou načrtnutý okótovaný plánek. Nechte jeho vyhotovení na odbornících.

Realitní makléř vám předloží ke schválení také popis nemovitosti, který je důležitou součástí inzerce. Ale vy znáte dům nejlépe. Zkuste se na něj podívat novýma očima. Jako byste se tam chtěli nastěhovat. Zamyslete se, čím je nemovitost výjimečná a proč by si měl kupující vybrat právě ji. Nezdůrazňujte své osobní vazby k nemovitosti. Ale nebojte se slov jako "ideální prostředí pro dětské hry", "skvělí sousedé", či "odpočinek v krásné přírodě". Kvalitní popis upoutá a vyzdvihne klady nemovitosti.

Pečlivě zpracovaný inzerát pak dokáže přilákat mnohem více kupujících a může vaši nemovitost prodat výhodněji.
 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy