Prodat a pronajmout si zpět. Jedno z řešení nejen pro seniory

Prodat a pronajmout si zpět. Jedno z řešení nejen pro seniory

15.11.2019 - Reverzní hypotéka není jedinou možností, jak řešit bydlení ve vyšším věku, pokud nejste dostatečně finančně zajištěni. Může se stát, že při odchodu do důchodu nemáte naspořeno, či dokonce máte dalších několik let splácet úvěr. Přitom bydlíte v bytě v osobním vlastnictví. Jeho prodej může být řešením.

Milionářem "snadno a rychle!
Není to možná populární konstatování, ale díky privatizaci bytového fondu se z řady nájemníků bývalých státních či podnikových bytů stali během několika let milionáři. V minulých desetiletích se byty privatizovaly za ceny, o nichž se může dnešním mladým rodinám jen zdát. A tak byt 3+1 na pražském sídlišti v dosahu metra byl stál jejich nájemníky v roce 1998 v rámci privatizace pouhých 490 000 Kč a v pražských Dejvicích o pár let později „jen“ 690 000 Kč. Dnes má byt na pražském sídlišti hodnotu kolem 3-4 mil. Kč a stejný byt v Dejvicích kolem 7 mil. Kč. Nejinak je tomu v Brně, ale i v podstatně menších městech. To mohou využít jak rodiny, které touží po vlastním bydlení v přírodě, tak senioři, kteří díky tomu mohou prožít svůj podzim života po svém.

Spočítejte si cestu k volným prostředkům
Například v Brně středu můžete prodat byt 3+1 v osobním vlastnictvím o rozloze cca 100 m2 i za 6 900 000 Kč. Přitom si ve stejné lokalitě můžete pronajmout byt 3+kk o rozloze 95 m2 za 19 500 Kč/měsíčně. Což je ročně 234 000. Prodanou částku si tak v nájemním bytě, pokud se nájem nezvýší, "odbydlíte" cca za 29 let.

Ovšem třeba manželé poté, co si děti zařídily vlastní domácnost, usoudí, že jim stačí pokoje dva. Byt 2+1 v podobné lokalitě o ploše 60 m2 se v současné době nabízí k pronájmu za průměrně 15 000 Kč, tj. 180 000 Kč/ročně. Kdybyste částku, získanou z prodeje bytu, tedy nechali pouze na úhradu pronájmu, bude vám stačit na dobu 38 let.

Samozřejmě, nutno přičíst nějakou inflaci a odečíst poplatky spojené s prodejem nemovitosti. Zase není nutné započítávat služby, které v bytě v osobním vlastnictví hradíte stejně. Je spíš předpoklad, že pokud si pronajmete menší byt, částka vydávaná za měsíční úhradu služeb se mírně sníží. Nicméně možná zjistíte, že prodejem zbytečně velkého bytu a následným pronájmem menšího vám zbydou volné prostředky třeba na úhradu stávajícího spotřebitelského úvěru nebo jiných závazků.

Stěhování na venkov
Ne všichni senioři trvají v důchodovém věku na bydlení v centru města. Pokud jste z těch, kteří svůj volný čas již mnoho let dělí mezi byt ve městě a dům, chalupu či chatu na venkově, možná zvažujete, zda tam přesídlit natrvalo.

Z finančního hlediska je to výhodné řešení. Jestliže prodáte byt, a přitom již máte existující dům na venkově, část prostředků můžete věnovat na jeho renovaci. Ale část vám zůstane na vaše koníčky a volnočasové aktivity. Navíc, jestliže trávíte na venkově třeba léto, nebudete mít problémy se změnou prostředí a přátel. Protože určitě máte kamarády na obou místech.

Ale můžete se stát i novými obyvateli některé z obcí. Domů je v nabídce realitních kanceláří dostatek. Cenově si můžete vybírat v poměrně velkém rozpětí. V případě, že prodáte lukrativní byt například v centru moravské metropole, můžete dům na venkově pořídit za polovinu. A se zbylými penězi naložit dle svého uvážení.

A když se vám občas zasteskne pro městě? Tak si tam prostě zajedete. Někdo se může na pár dnů ubytovat u dětí, vnoučat či přátel. Avšak penzionů s přijatelnou cenu je také všude dostatek. A díky rezervě, kterou získáte prodejem lukrativního bytu, na to budete mít.

Jindra Svitáková

odebírat zprávy