Daň z nabytí nemovitosti zrušena nebude. Poplatek za vklad do katastru vzroste na dvojnásobek

Daň z nabytí nemovitosti zrušena nebude. Poplatek za vklad do katastru vzroste na dvojnásobek

6.11.2019 - Poslanci dnes hlasovali o návrhu na zrušení daně z nabytí nemovitosti. Opozice ovšem neměla na její zrušení dostatek hlasů. Daň z nabytí nemovitosti musí hradit všichni, kteří kupují nemovitost, výjimkou jsou první převody (novostavby), které mají ze zákona výjimku. Daň z nabytí nemovitosti aktuálně činí 4 % z kupní nebo odhadní ceny, podle toho, která je vyšší.

Daň z převodu nemovitosti byla před zavedením nového občanského zákoníku hrazena prodávajícími. Nově se pak tato daň přenesla na kupující. Všichni, kteří kupují nemovitosti si tedy musí tuto daň přičíst ke kupní ceně. Zrušení daně z nabytí nemovitosti by bylo velkou úlevou nejen pro mladé rodiny, které již nyní musí počítat s nutností vyšších úspor při získávání úvěru na bydlení než dříve, a to hlavně díky novému nařízení České národní banky, které začalo platit na podzim roku 2018.

Druhý návrh, který ovšem sněmovna schválila, je zvýšení poplatku za vklad do katastru nemovitostí. Místo aktuálního poplatku ve výši 1 000 Kč to bude dvojnásobek. Všichni ti, kteří plánují nákup nemovitosti tak uhradí nově více než doposud.

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy