Voda z vlastní studny - vyplatí se?

Voda z vlastní studny - vyplatí se?

17.9.2019 - Zvláště v posledních suchých letech určitě mnoho majitelů nemovitostí a zahrad přemýšlí, zda na svém pozemku nezřídit vlastní studnu. Buď jako alternativu ke zdroji pitné vody od externího dodavatele, nebo jen jako užitkovou vodu na zahradu.

Jen užitková nebo také pitná?
Pořídit si vlastní zdroj vody je investicí do budoucna. Podle odborníků se může vrátit zhruba do deseti let. Výhodou je, že budete nezávislí na dodavateli vody a nemusíte vodou tak šetřit. Ovšem s vlastní studnou jsou spojené také povinnosti zajistit kvalitu vody. Je nutné provádět pravidelné rozbory, a přitom nebudete mít každodenní garanci její kvality, jako vám může poskytnout externí dodavatel. Budete mít prostě více práce a poměrně vysoké počáteční náklady, na které se v současné době nevztahují žádné dotace. Ale na druhou stranu budete hospodařit s vlastní vodou.

Vrtaná nebo kopaná?
Klasické studny se obvykle projektují 3,5 až 4 m pod hladinu podzemní vody. Není-li tedy mělká podzemní voda znečištěná, lze pro provoz rodinného domu doporučit studnu kopanou. Ta se dá dobře čistit a pokryje i větší odběry vody. Její vybudování je však náročnější a kvůli své omezené hloubce může být voda náchylnější k místnímu znečištění.

Vrty se doporučují spíše tam, kde se předpokládá menší odběr vody, jako jsou menší rodinné domy a rekreační stavby, a tam, kde je hladina podzemní vody hlouběji než 12 a více metrů. Voda z vrtů není tak náchylná k místnímu znečištění, zpravidla bývá kvalitnější. Konečné rozhodnutí, který typ studny zvolit, musíte učinit vy, ale dejte na doporučení odborníka, který zná danou lokalitu, její podloží a má další potřebné informace.

Nehledejte a nekopejte sami, pozvěte si studnaře
Pro zřízení studny potřebujete projekt a souhlas vodohospodářů, který bude udělen ve vodoprávním řízení. Následuje souhlas stavebního úřadu. Stavbu nelze provést svépomocí, musí ji provádět odborná firma. Tu byste si měli vybrat již v období, kdy začnete o studně uvažovat. Firma vám pomůže s vyhledání zdroje vody hydrologem, zhotoví prováděcí projekt, obstará povolení, zrealizuje celou stavbu a zapojí vodu do oběhu domu. Také by měla provést první odběr vzorků ze studny a zajistit analýzu v příslušné laboratoři. To si budete v budoucnu zajišťovat sami.

Kolik vybudování vlastní studny stojí?
Cena závisí na lokalitě, geologickém podloží a typu studny. Vyhledání zdroje vody se pohybuje mezi 4 – 5 000 Kč. Cena kopané studny o průměru 110 cm a hloubce cca 10 m se pohybuje mezi 5 500 – 8 000 Kč za běžný metr. Vrtané studny mají obvykle průměr 160–250 mm a dosahují hloubky až 40 metrů. Za jeden běžný metr vrtu se platí od 1000 do 2000 Kč.

K nákladům za samotné hloubení je nutné ještě připočíst cenu čerpadla a pravidelné roční náklady na rozbor vody ze studny, které se pohybují kolem 1 000 Kč. Návratnost se při stoupající ceně vody odhaduje na 9-10 let.

Jindra Svitáková

odebírat zprávy