Hypotéka na první byt bez přirážky za překročení 80% hranice LTV? Je to možné

Hypotéka na první byt bez přirážky za překročení 80% hranice LTV? Je to možné

28.5.2019 - Česká spořitelna reaguje na problém s nedostupností hypotečních úvěrů pro klienty, kteří si chtějí pořídit si své první bydlení. Přichází s nabídkou První byt. Jedná se skutečně o novinku? A pomůže skutečně zvýšit dostupnost hypotečního financování?

Získat peníze na pořízení nemovitosti je stále složitější. Začalo to tím, že banky dostaly doporučení od ČNB poskytovat úvěrové financování pokrývající pouze 80 % hodnoty nemovitosti (LTV). Zbývajících 20 % si musí klient zajistit sám. Ve výjimečných případech je sice možné získat hypotéku kryjící až 90 % hodnoty nemovitosti, ale úvěr je zpravidla o půl až jeden procentní bod dražší.

Vedle toho se banky musí řídit také druhým doporučením ČNB, které říká, že celková suma měsíčních splátek úvěrů (včetně zamýšlené hypotéky) nesmí překročit 45 % příjmů žadatelovy domácnosti a celková suma dluhů nesmí být větší než 9násobek ročních příjmů. V kombinaci s růstem cen nemovitostí, přenesením 4procentní daně z nabytí nemovitosti na stranu kupujících se vytvořil koktejl opatření, která výrazně ztěžují dostupnost úvěrového financování. A nejvíce tato opatření pak dopadají na mladé žadatele a jejich rodiny.

Česká spořitelna na tuto situaci zareagovala a oficiálně představila novinku cenově zvýhodněného financování pro klienty pořizující si první bydlení. Podstatou nabídky "První byt" je, že banka žadateli nabízí…

Kompletní článek naleznete v aktuálním vydání realitního magazínu REALITYČECHY

realityčechy 2019 05

Luboš Svačina

odebírat zprávy