Co s hypotékou v případě rozvodu

Co s hypotékou v případě rozvodu

2.4.2019 - Možností, jak se s hypotékou při rozvodu vypořádat, je víc. Důležité je řešit situaci již v období, kdy probíhá rozvod a vypořádání společného jmění manželů.

Společné vlastnictví, společné splátky
Můžete se dohodnout, že si nemovitost na hypotéku necháte a budete ji společně splácet. Pokud máte kde bydlet, je možné nemovitost třeba zároveň pronajímat a dělit se o příjmy z pronájmu. Jednou se nemovitost může opět hodit, třeba vašim dětem.

Nevýhodou této varianty je, že oba zůstáváte zatíženi úvěrem. A pokud nemáte kde bydlet a chcete například s novým partnerem nebo sami získat bydlení, může nastat zádrhel. Při žádosti o další hypotéku nemusíte být dostatečně bonitní, abyste ji dostali. Dalším problémem může být, pokud se váš bývalý manžel dostane do potíží se splácením. Protože když bance neplatí jeden, musí platit druhý.

Vyvázání z hypotéky
Časté bývá, že nemovitost si nechá jeden, který se zaváže převzít hypotéku a druhého vyplatit z již splacené části nemovitosti.

V podstatě to není pro banku problém, pokud je ten, který si hypotéku nechá, dostatečně bonitní. Jednat s bankou je dobré již při jednání o vypořádání majetku. Ale nakonec většinou banka čeká na majetkové vypořádání a na konečný rozsudek o rozvodu. Pak teprve uzavře s novým vlastníkem nemovitosti dodatek ke smlouvě.

Řešení v mezidobí
Než k majetkovému vypořádání manželů a rozvodu dojde, uplyne určitý čas, kdy je třeba, aby hypotéku někdo splácel. Ale kdo? Například Česká spořitelna uvádí, že je možné dohodnout se na přechodném nouzovém řešení, například na individuálním splátkovém kalendáři, snížení splátek či pouhém splácení úroků. Důležité je s bankou o situaci včas jednat.

Prodej nemovitosti a splacení hypotéky
Nejrychlejší cestou, jak se hypotéky zbavit, je nemovitost prodat. To je ovšem většinou výhodné jen v případě, že končí fixace. Od letošního března ale nesmí banka dle rozhodnutí České národní banky účtovat žádné nadstandardní poplatky, i když fixace nekončí. Týká se ovšem jen splacení hypotéky sjednané po 1. prosinci 2016. Místo tisícových položek půjde o stokoruny.

Prodej nemovitosti s hypotékou
Nemovitost lze prodat i s hypotékou, avšak musíte najít majitele, který ji převezme, nebo bude schopen ji splatit. Banka bude u nového majitele zjišťovat také jeho bonitu, a teprve potom dá souhlas s převzetím hypotéky.

Ať si vyberete jakékoli řešení, je třeba, abyste o něm v prvé řadě informovali banku a projednali s ní další kroky. Protože úvěrovou smlouvu lze změnit jen tehdy, když se dohodnou všichni účastníci úvěrové smlouvy. A to nejsou jen manželé, ale také věřitel – tj. příslušná banka.
 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy