V lednu poklesly počty i objemy sjednaných hypoték

V lednu poklesly počty i objemy sjednaných hypoték

20.2.2019 - V lednu výrazně klesl počet i objem sjednaných hypoték, který byl nejnižší za poslední 4 roky. Průměrná úroková sazba poskytnutých hypoték sice vzrostla, ale dobrou zprávou je, že nabídkové sazby již klesají.

V lednu bylo podle dnes zveřejněných dat serveru hypoindex.cz poskytnuto 4 764 hypotečních úvěrů. V meziročním srovnání to znamená pokles o 38,8 % a nejmenší počet sjednaných hypoték za posledních 5 let. Oproti loňskému roku sice opět došlo k nárůstu průměrné půjčené částky – ta byla v letošním lednu o 176 000 Kč vyšší než loni, takže v průměru si lidé půjčili 2 294 216 Kč. Ani to však nedokázalo zvrátit výrazný meziroční pokles objemu sjednaných hypoték. Celkově banky v lednu rozpůjčovaly 10,93 mld. Kč. Oproti loňskému lednu tento výsledek znamená pokles o bezmála 5,5 miliardy Kč, v procentech je to 33,8 %.

Lednové výsledky bývají zpravidla pod celoročním průměrem, nicméně aktuální výsledek výrazně zaostává i za roky 2016, 2017 a 2018 a je srovnatelný s objemem sjednaných hypoték v roce 2015. Z dlouhodobého pohledu se nejedná o žádnou pohromu, nicméně je evidentní, že trh přibrzdil a pravděpodobně se ve výsledcích začíná projevovat říjnová hypoteční regulace ČNB. Jednak tím, že v měsících před začátkem regulace došlo k předčerpání poptávky a zároveň nyní méně lidí na hypotéku při nových podmínkách dosáhne.

Objemy hypoték

Luboš Svačina

odebírat zprávy