Průměrná cena nového bytu v Praze se blíží k 100 000 Kč za metr čtvereční

Průměrná cena nového bytu v Praze se blíží k 100 000 Kč za metr čtvereční

25.1.2019 - V roce 2018 došlo k několika změnám, které výrazně ovlivnily trh bydlení. Úrokové sazby hypotečních úvěrů se odrazily ode dna a začaly se zvyšovat. Česká národní banka zavedla přísnější pravidla pro získání úvěrů na bydlení. Ani to ovšem nepomohlo k poklesu cen nemovitostí. Jednou z příčin pokračujícího zdražování je dlouhodobý nedostatek nových bytů ve velkých městech. Nejhorší situace je nyní v Praze a Brně, kde je získání stavebního povolení mnohdy záležitostí i několika let.

Důležité je ovšem podotknout, že růst cen nemovitostí není již tak výrazný jako v období let 2015-2017. V Praze cena za jeden metr čtvereční nového bytu v nabídkách developerů na konci loňského roku vzrostla na 97 233 korun. Oproti předchozímu čtvrtletí jde o navýšení 2,5 %. Meziročně podražily nové byty v Praze o 13,5 %. Pořízení novostavby 55metrového bytu nyní průměrně vychází na 5,35 mil. Kč. Kupující, který nakoupil loni zaplatil o 650 000 Kč více, než kdyby se pro nákup rozhodl v roce 2017.

"Na začátku loňského roku dosahovala průměrná cena nových bytů v nabídkách pražských developerů 85 653 korun za metr čtvereční. O čtvrt roku později průměrná cena vzrostla na 91 897 korun za metr čtvereční a v polovině roku se zvedla na 92 917 korun za metr čtvereční. Třetí čtvrtletí uzavíralo s průměrnou cenou 94 894 korun za metr čtvereční a další růst jsme zaznamenali i na konci roku, byť už ne tak velký," shrnuje hlavní výsledky analýzy společnosti Ekospol Evžen Korec a dodává, že analýza se týká pouze cen samotného bytu a nezahrnuje příplatky za sklep a garážové stání. "Zájemce o nový byt tak většinou zaplatí ještě více, protože tyto položky bývají povinnou součástí koupě. Developeři je však v cenících zpravidla evidují zvlášť, aby tím opticky snížili cenu nabízeného bytu," doplňuje Korec.

Z nedávno zveřejněné statistiky vyplynulo, že se v Praze během loňského roku prodalo nejméně bytů za posledních šest let, celkem jen 4530 nových bytů, což představuje meziroční pokles o 16 procent. Zároveň jde o nejhorší výsledek od roku 2012.

"Očekávám proto, že ceny nových bytů v Praze budou stagnovat či nepatrně růst zhruba kolem pěti procent. Zatím nevidím žádné impulsy, které by ceny bytů tlačily dolů. Zdražování stavebních prací, hlavně ze strany řemesel, bude pokračovat, protože na stavební firmy bude stále více dopadat nedostatek pracovníků. V příštím roce se nevyřeší ani zaseknutý povolovací proces, byť ministerstvo pro místní rozvoj připravuje jak novelu stavebního zákona, tak zcela novou normu. Ani rychlejší novela však nepřijde během několika měsíců, než totiž projde standardním povolovacím procesem, bude tu příští podzim. Tedy pokud půjde vše bez problémů, což se příliš očekávat nedá," předpovídá další vývoj Korec.

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy