ČNB ve čtvrtek nejspíše opět zvýší sazby. Co to udělá s cenami hypoték?

ČNB ve čtvrtek nejspíše opět zvýší sazby. Co to udělá s cenami hypoték?

30.10.2018 - Již tento čtvrtek bude bankovní rada České národní banky opět rozhodovat o sazbách. Očekává se další navýšení sazeb. Jak by se mohlo případné zvýšení promítnout do cen hypoték a jak jsou na tom s úrokovými sazbami další evropské státy?

Podle většiny analytiků oslovených ČTK dojde během čtvrtečního zasedání bankovní rady ČNB k dalšímu navýšení úrokových sazeb. Základní sazbu ČNB zvýší pravděpodobně o 0,25 p.b. na 1,75 %. Pokud by se tak stalo, jednalo by se o páté zvýšení sazby v letošním roce. V tuto chvíli základní sazba ČNB činí 1,50 % a je na srovnatelné úrovni jako v Polsku, kterému se rovněž ekonomicky daří. Maďarsko aktuálně drží sazbu na 0,9 %. Vedle toho Evropská centrální banka stále drží své sazby na technické nule.

Nastavením sazeb centrální banky reagují na vývoj ekonomiky a především inflace. ČNB se prostřednictvím zvyšování sazeb snaží tlumit inflační tlaky (inflace v září činila 2,3 % a byla tedy nad 2 % cílem ČNB), chladit ekonomiku – především přehřátý trh práce a zároveň si tím může připravit i prostor pro další fázi ekonomického cyklu, aby mohla trh budoucím snižováním sazeb stimulovat. Pro aktuální zvýšení sazeb hovoří mimo jiné také slabší kurz koruny.

Úrokové sazby centrálních bank Evropa

Jak se zvýšení sazeb promítne do hypoték?
"Marže bank se dostala pod silný tlak, cena dlouhých peněz roste vytrvale už dva roky a dynamika růstu je vyšší než v letech před krizí, kdy sazby rostly od roku 2005 do roku 2008. Banky na případné zvýšení sazby ČNB budou podle mne reagovat, i když sazby navyšovaly již v minulém týdnu. Čeká nás velmi pravděpodobně další zvyšování sazeb, které bohužel už zřejmě nezbrzdí ani silný konkurenční boj na konci tohoto roku" říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti Golem Finance.

Tlak na růst sazeb komerčních úvěrů je dlouhodobý. Tím, jak rostou sazby ČNB, roste i cena dlouhých peněz, kterými banky financují své úvěrové aktivity včetně hypoték. Sazba 5letého úrokového swapu již překonala hranici 2,5 % a zvýšením sazeb ČNB jen dojde k dalšímu potvrzení růstového trendu. Indexy mapující vývoj cen hypoték a sazby 5letého swapu se nyní dramaticky přiblížily. Teoreticky by to mohlo znamenat, že banky prodávají hypotéky s nulovou marží. To však samozřejmě není pravda. Každá banka má svůj mix financování postavený jinak a říjnové hodnoty indexu GOFI budou do grafu teprve doplněny. Ovšem i pak bude platit, že rozdíl mezi cenou zdrojů a cenou komerčních úvěrů je nejmenší za posledních 10 let.

Vztah hypotečních sazeb a sazeb ČNB

Luboš Svačina

odebírat zprávy