Najít pronájem za rozumnou cenu? Téměř nemožné

Najít pronájem za rozumnou cenu? Téměř nemožné

11.12.2017 - V posledních dvanácti měsících jsme se často věnovali výraznému zhoršení dostupnosti vlastního bydlení. Přenesení daně z nabytí nemovitosti na kupující, nutnost využití větších vlastních zdrojů při financování pomocí hypotečního úvěru, rostoucí ceny nemovitostí, vzrůstající úrokové sazby úvěrů na bydlení atd. Zejména první tři body lze považovat za zásadní. Proč? Protože čím horší dostupnost bydlení bude, tím méně lidí si bude moci pořídit vlastní bydlení, a místo něj budou nuceni zvolit bydlení v nájmu. Jenže i to má svá úskalí.

Od roku 2014 zdražují nemovitosti téměř bez přestávky. Nejvíce je to patrné u bytů. Jen za poslední rok zdražily, dle dat portálů realitycechy.cz a realitymorava.cz, například byty 1+1 o více než 28 %. Pokud vám v prosinci 2016 stačilo mít našetřeno na garsonku 962 942 Kč, o dvanáct měsíců později již bylo potřeba počítat s částkou 1 235 268 Kč. Nahoru ovšem nešly pouze ceny bytů, ale také ceny nájmů. Ve velkých městech (Praha, Brno či Plzeň atd.) se jednalo o zvýšení v rozmezí 10-15 %. Největší růst cen nájmů byl zaznamenám v Praze. A důvodů je hned několik.

Praha, největší růst nájmů v zemi
Praha je turisticky nejnavštěvovanějším místem České republiky. Mnoho lidí, kteří si naše hlavní město přijeli prohlédnout, ovšem nevolili tak jako v minulých letech klasické ubytování v hotelu či penzionu, ale zvolili bydlení v soukromí. Krátkodobé pronájmy se staly díky moderním technologiím doslova hitem a majitelé nemovitostí si to velmi dobře uvědomují. Své byty tak inzerují na digitálních platformách a ví, že se jim tento způsob využití nemovitosti vyplatí více než dlouhodobý pronájem. Klasických pronájmů začalo být na trhu nedostatek, což zapříčinilo růst jejich cen. Na serveru realityčechy.cz se aktuálně nabízí hned několik bytů jejíž měsíční nájemné převyšuje dokonce hranici 100 000 Kč. Za 130 000 Kč měsíčně si lze aktuálně pronajmout byt 4+1 na Vinohradech, či stejně velký byt na nábřeží je v nabídce realitní kanceláře dokonce za 150 000 Kč.

Byty menších výměr, o které je největší zájem, zdražily za poslední rok ovšem nevíce. Pokud někdo hledá např. byt 2+1 v širším centru Prahy či Brna, tak to nemá v současné době nijak lehké. Tím, jak zdražily nemovitosti se prodloužila doba jejich návratnosti. A investoři chtějí své investované prostředky zpět co nejdříve. První možností, která se nabízí, je zvýšení nájemného.

Problém s rostoucími nájmy se ovšem netýká pouze Prahy. K výraznému vzestupu nájemného došlo také v Plzni, Brně či Olomouci. A nejde pouze o lokální vlastníky nemovitostí, kteří požadují vyšší nájemné. Pro mnohé investory je Praha již příliš drahá, proto vyhledají i v jiných regionech.

Pokud bude i nadále docházet ke snižování dostupnosti bydlení, a zatím tomu vše nasvědčuje, tak lze předpokládat další růst nájemného. Mnoho lidí se tak může dostat do kruhu, ze kterého bude jen těžká cesta ven. Čím větší poměr našetřených prostředků k hodnotě nemovitosti budou banky požadovat, a čím vyšší budou nájmy, tím méně lidí si bude moci dovolit našetřit na vlastní bydlení. Mohlo by se také časem stát, že čím dál více Čechů nebude bydlet ve svém, ale v pronajatém bytě.

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy