Hypoteční sazby výrazně vzrostly. Jaký má na ně vliv ČNB?

Hypoteční sazby výrazně vzrostly. Jaký má na ně vliv ČNB?

21.11.2017 - Od dosažení úrokového dna uplynulo 12 měsíců. Mezitím sazby u 70% hypoték vzrostly o 4 desetiny procenta a téměř o celé procento u úvěrů do 85 % LTV. Co udělá takový nárůst sazeb s měsíční splátkou hypotéky a jak se v cenách hypoték projeví zvýšení sazeb ČNB?

Hypotéky loni v říjnu dosáhly úrokového dna. Index nabídkových sazeb GOFI 70 tehdy klesl až na 1,85 %. Historického minima dosáhl i index GOFI 85, který se zastavil těsně nad 2 procenty (2,03 %) a měsíc na to dosáhl rekordní hodnoty i index GOFI 100, který o jednu setinu procentního bodu prolomil hranici 3 procent.

V listopadu 2016 začaly sazby hypoték růst. V lednu vlivem chystaných doporučení ČNB akceleroval růst sazeb hypoték s LTV nad 80 %, ale pozvolný růst vykazují i sazby hypoték v „neregulovaném“ pásmu do 80 % LTV. Index GOFI 70 za posledních 12 měsíců přidal 4 desetiny procentního bodu a aktuálně dosahuje 2,25 %. V korunovém vyjádření nárůst sazeb o 4 desetiny procenta znamená u 2milionové hypotéky s 20letou splatností změnu v měsíční splátce 380 Kč.

Proč sazby rostou?
Hlavními faktory..., Kompletní článek naleznete v aktuálním vydání realitního magazínu REALITYČECHY, který si můžete nyní zde bezplatně přečíst
realityčechy

Luboš Svačina

odebírat zprávy