Trendy dneška: Lidé se stěhují zpátky do měst

Trendy dneška: Lidé se stěhují zpátky do měst

15.5.2017 - Při nákupu nemovitosti rozhodují dva stěžejní faktory: lokalita a cena. Mnoho těch, kteří si postavili rodinné domy deset či dvacet kilometrů za městem, dnes zjišťuje, že jim dojíždění příliš nevyhovuje. Nejviditelnější je to u rodin s dětmi. Své domy prodávají a pořizují si ve městě větší byty s velkou terasou. Tento trend se objevuje nejen v Praze, ale také ve většině krajských měst.

Cena nového domu za městem a většího bytu ve městě se převážně příliš neliší. Už je i mnoho takových zájemců, kteří mají přesnou představu a hledají hned bydlení ve městě. Staví se bytové projekty, které dokážou nabídnout budoucím vlastníkům vše, co mohou mít v rodinném domě, snad s výjimkou velké zahrady. A ani tu by pravděpodobně kvůli vysokým cenám stavebních pozemků neměli. Budoucí byty je možné spojovat, a tím zvětšovat obytnou plochu, mít k nim velké terasy, sklepy, parkovací místo přímo v domě a podobně. To vše s možností širšího výběru zaměstnání, lepší dostupnosti do základních i středních škol, k doktorům či do obchodů, než na vesnicích. 

Město, vesnice nebo předměstí?
Ten, kdo chce bydlet v centru hlavního či krajského města, v něm s největší pravděpodobností bydlet bude. Ceny nemovitostí jsou tam sice vyšší, ale stále existuje možnost prodloužení splatnosti hypotečního úvěru, a tím nižšího zatížení měsíčních výdajů domácnosti. Naopak ti, kteří chtějí klid a lepší kontakt s přírodou, hledají bydlení za Prahou. Existuje i třetí skupina, která úplně přesně neví, jak má její bydlení v budoucnu vypadat. Na jednu stranu chce bydlet ve městě a těžit z něj maximum výhod, ale ceny se jí zdají vysoké. A právě tato skupina je kvůli vyšším cenám novostaveb nucena poohlížet se po bydlení mimo hlavní město.

Trendy ze zahraničí se mohou objevit i u nás
Při rozvoji územních plánů velmi záleží na přístupu magistrátů měst. Varující trend zaznamenala velká americká města před desítkami let. Lidé si stavěli domy na okraji měst, střední a vyšší třída se stěhovala a z původních center se začala stávat ghetta. Při řešení územích plánů je potřeba nesledovat pouze současnou situaci, ale dívat se také dopředu na několik desítek let.

Dalším současným trendem velkých evropských měst je situace, kdy stále více lidí žije v nájemních bytech. Hlavním důvodem je špatná dostupnost vlastního bydlení. Nejvíce se na tom podílí vysoké ceny nemovitostí. Čím dražší budou ceny nemovitostí a vyšší úrokové sazby, tím méně lidí na vlastní nemovitost dosáhne, a budou tak nuceni vyhledávat byty k pronájmu nebo se stěhovat do jiných lokalit.

Důležitá je občanská vybavenost
V širším centru Prahy i dalších měst existuje mnoho nevyužitých lokalit, kde by mohla proběhnout nová výstavba. U těchto lokalit jsou vybudované silnice, v dosahu se nachází školy, školky, obchody či zdravotnická zařízení. Z pohledu budoucích obyvatel to může být mnohem lepší řešení než každodenní složité dojíždění do centra z některé z okrajových částí či okolních vesnic.

Ovšem každý si nemůže dovolit postavit nový dům či koupit byt v novostavbě. Vyhledávané je i bydlení v původní zástavbě, pro řadu lidí jde o nejdostupnější. Avšak s rostoucími cenami novostaveb vzrostly také ceny starších nemovitostí. Ani nových projektů zpravidla není v daných regionech tolik jako starších nemovitostí.

Veronika Fiedlerová

odebírat zprávy