Koupím byt. Značka: zaplatím vaše dluhy

Koupím byt. Značka: zaplatím vaše dluhy

24.4.2017 - Na inzertních webech, facebookových skupinkách nebo v podobě letáků se v různých lokalitách objevují inzeráty, který slibují možnost, jak se zdánlivě snadno zbavit dluhů – prodejte svůj byt, zaplaťte tím dluhy, ale zároveň v bytě zůstaňte bydlet jako nájemník. Je to však opravdu tak jednoduché?

"Koupím byt 1+1 nebo 2+1 jako investici. Možno i s nájemcem. Zaplatím váš případný dluh na bytě. Praha." Nebo "Koupím nájemní smlouvu na byt u majitele. Zaplatím v hotovosti v případě dluhů či exekuce u družstva, vše vyplatím a mohu nabídnout i náhradní trvalé bydlení." Nebo "Vykoupíme domy, byty, vše dle lokality a stavu. Půjčíme až 1,5 mil. na vyplacení dluhů, exekucí." Pokud takové inzeráty čte člověk, který je zadlužen, nejspíš se zaraduje – konečně někdo, kdo mu chce opravdu pomoci. Za těmito náběrovými taktikami však určitě nehledejte dobroděje, který se snaží zachraňovat rodiny v nouzi. 

"Jisté je, že nejde o seriózní výkup bytu za tržní cenu," říká Tomáš Pokorný, jednatel realitní společnosti TANOR, který se již s podobnými návrhy setkal, a dodává: "Nevyhledává majitele bez dluhu, ale spíše někoho, kdo chce řešit problém ve velké rychlosti. I z toho důvodu se jedná spíše o členská práva k družstevnímu bytu, protože peníze máte v uvozovkách téměř bez zbytečného uzavírání smluv a prokazování zdroje peněz. Majitel je takto i do značné míry neviditelný.“

Dále Tomáš Pokorný obdobnou situaci popisuje: "Našemu klientovi přišla taková nabídka v době, kdy jsme jeho nemovitost prodávali. Konkrétní částku se ani po urgencích nedozvěděl. Můžeme se pouze domnívat, kolik by výkup byl. Slíbena byla garantovaná nájemní smlouvu na pět let.“ Lze se domýšlet, že by nabídka nebyla ani zdaleka taková, jakou prodejce dostal klasickou prodejní cestou. Otázka také je, zda by avizované sliby o době nájmu byly skutečně dodrženy.

Letákové kampaně mohou být také nadiktovanými formami náběrových strategií nových makléřů. Vykoupím na investici, pak znamená "mám klienta, co hledá investici," oddlužíme se rovná "máme klienta s hotovostí." Koupím nájemní smlouvu může znamenat přenechání nájemní smlouvy v obecním bytě či převod družstevního podílu. Tomáš Pokorný je však dnes již považuje za nefunkční.

Nebankovní společnosti, které půjčují na oddlužení, půjčují maximálně 50 % hodnoty na vyplacení všech přednostních zástav. "Bohužel v době zpřísňování podmínek hypoték a s navyšujícím se procentem exekucí, které vznikají, tyto praktiky prospívají a není náhodou, že těchto nabídek přibývá," dodává Pokorný.

Pokud se dostanete do dluhové pasti, zvolte raději jiné metody oddlužení. Konzultujte svou situaci s prověřenými finančními poradci či zkušenými realitními makléři a nejednejte zbrkle. Jinak můžete na neuváženém prodeji vlastní střechy nad hlavou výrazně prodělat.

Veronika Fiedlerová

odebírat zprávy