Nájemné komerčních prostor v Brně opět poroste

Nájemné komerčních prostor v Brně opět poroste

10.4.2017 - Loňský rok představoval pro brněnský realitní trh produktivitu v podobě investic do nemovitostí. Navíc vzrostl zájem o pronájmy komerčních realit jako jsou např. obchodní plochy v centru města. Frekventovaná místa a prostory s dobrou dostupností si ceny nájmu drží stále na vysoké úrovni.

V posledních letech se dá obecně hovořit o stagnující výši komerčních nájmů v Brně, u některých nemovitostí je potom zřejmé snížení nájemného pohybující se v rozmezí 10-30 %. "Tento pokles je běžný a podléhá pouze krátkodobým okolnostem včetně dalších faktorů, které ovlivňují nejen realitní trh, ale i celou ekonomiku," ysvětluje jednatel společnosti I.E.T.Reality Lukáš Heger s tím, že v roce 2016 začaly ceny stoupat na svou dřívější úroveň. "Někdy evidujeme pomalý růst a jindy je zase při výměně nájemce na lukrativním místě nájem zvýšený skokově," doplňuje Heger. V porovnání se starou zástavbou dochází u novostaveb či obchodních center pouze k malým výkyvům ve výši nájmů.

V příštích letech se dá očekávat nárůst nájemného, a to vzhledem ke skutečnosti, že ceny jsou dnes na úrovni nižší než v jiných letech a také již postupně rostou. Mnoho podnikatelů využilo dostupné financování a pořídilo si vlastní nemovitosti. Tento trend pomalu končí vzhledem k zpřísňujícím se podmínkám bankovních úvěrů. "Očekávám opětovný rostoucí zájem o pronájmy, se kterým se zvýší i cena nájmů. Ekonomika všeobecně kvete, není tedy důvod domnívat se, že by měl nájem klesat," konstatuje Lukáš Heger.

O pronájem ve středu města je stále zájem
Vysokou poptávku po prostorách v centru města neovlivňují ani regulace jako např. zavedení jednotného vizuálu výloh, které připravuje vedení radnice Brna-střed, nebo elektronická evidence tržeb (dále jen "EET").

"Ani po zahájení EET jsme nezaznamenali úbytek zájemců o pronájmy nebo neobvykle větší ukončování nájemních smluv. EET považuji jen za systémový prvek v podnikání, kterých již máme celou řadu. Kdo poctivě podniká a tvoří si finanční rezervy, ten to jako problém nevnímá. Podnikatelé na hraně své existence si museli na EET půjčit, nebo svou činnost ukončit," uvádí Lukáš Heger, jednatel společnosti I.E.T.Reality.

Postupně se však mění ráz centrální části města, kde je evidován především zájem o pronájem prostor pro gastronomické provozy. Mimo to jsou zde zastoupeny módní značky, banky i služby, pro které je důležitá prestižní adresa. Tyto společnosti akceptují i vyšší sumy za metr čtvereční, které si dlouhodobě zachovávají konstantní úroveň. Na druhou stranu některé nadnárodní řetězové maloobchody opouští centrum Brna právě kvůli ekonomickému uvažování, tzn. vysoký nájem pro ně není tak zajímavý jako pronájem plochy v obchodním centru.

Historické jádro města nelze nahradit nákupním domem a z důvodu velké koncentrace chodců si centrum Brna vždy najde svou vlastní klientelu.

Hana Muchová

odebírat zprávy