Kupujete nemovitost? Nezapomeňte na garáž

Kupujete nemovitost? Nezapomeňte na garáž

3.4.2017 - Uvažujete o koupi nemovitosti a máte auto, vozík, nábytek po stěhování, který potřebujete uložit, nebo se chcete někam zašít s kapelou? Pak se nejspíše budete zajímat o menší nebytový prostor, kterým je garáž. Výměra garáže se pohybuje od 17 po 36m2, větší prostory jsou již spíše dílnou či skladem.  Upřesněte si předně, kolik m2 potřebujete a jestli se například vaše moderní kombi vejde do garáže ze sedmdesátých let minulého století, stavěné pro parametry škodovky.

Lokalita a cena
Do ceny garáže se podobně jako u ostatních nemovitostí odrazí dva klíčové faktory – lokalita a stav. Nejlevnější garáž pořídíte například na Ostravsku již od 20 tisíc korun. Za milion a čtvrt můžete mít parkovací místo na Andělu nebo garáž s dílnou a velkým stavebním pozemkem u Liberce. Garáž vám však nemusí říkat pane, abyste ji mohli používat. Za pronájem garáže zaplatíte od pětistovky po několik tisíc korun měsíčně. Svou roli hraje nepochybně vzdálenost od centru města.

Stav
Při hodnocení stavu garáže se podívejte, zda je garáž suchá, zda se nehroutí její stěny nebo neteče střechou. Většinou jsou garáže připojeny na elektrickou sít. Prověřte, jestli jsou funkční hodiny měřící spotřebu. Můžete se setkat se situací, že hodiny sdílí dvě sousední garáže. Ve dřívějších dobách, kdy se běžně majitelé garáží znali, to problém být nemusel. Dnes se může stát, že soused bude mít odběr mnohem vyšší. Vy jenom občas rozsvítíte, zatímco on v garáži svařuje nebo provozuje výše zmíněnou kapelu a rozdíl ve spotřebě bude vysoký a neshoda na světě. I na této zdánlivě drobné položce pak mohou vzniknout dluhy. Proto je vhodnější si pořídit vlastní měřák a stav narovnat.

Bezpečnost
Garáže bývaly za minulého režimu stavěny i v odlehlejších částech města. Zjistěte si, jak moc je uložení vašich věcí v takové garážové kolonii bezpečné. Jsou garáže blízko silnice nebo cesty, kudy často prochází lidé, nebo jsou skryty někde pod mostem, kam není vidět? Některé garážové kolonie jsou rájem sprejerů a stane se, že je garáž vykradena. V takovém případě dbejte na zabezpečení pořízením kvalitních garážových vrat nebo alespoň jednoduchého bezpečnostního systému. Zvláště, pokud víte, že máte garážovaného veterána nebo ukládáte takové věci, jejichž ztráta by vás mrzela.

Nezapomínejte, že i když garáž zpravidla nepotřebuje velkou údržbu, je to majetek jako každý jiný, o který je třeba se starat. Je za něj nutné platit daně a občas zkontrolovat, zda nepotřebuje opravy. Jde ovšem také o dobrou investici. Prodejnost bytu či rodinného domu s vlastní garáží či úložnými prostory je vždy mnohem lepší než v případě, kdy na ně předchozí majitel nemyslel.

Veronika Fiedlerová

odebírat zprávy