Jak vybrat bydlení pro seniory

Jak vybrat bydlení pro seniory

24.3.2017 - S odchodem do důchodu nastanou pro člověka změny nejen finanční, ale i zdravotní. Každý by byl rád aktivní mnoho let a chtěl by, aby jeho standard bydlení zůstal stejný. Jestliže však dojde k obratu životní situace, je pravděpodobné, že to přinese nutnost najít jiné bydlení nebo zvážit úpravu stávajícího.

Náklady
Pokud je senior navíc sám, ať už po rozvodu nebo ovdovělý, klesne z původního příjmu a nestačí již hradit náklady na bydlení, jaké si mohl dovolit, když vydělával. Pak přichází na řadu úsporná opatření, případně stěhování někam, kde budou náklady nižší. Senioři se mohou přestěhovat i proto, že nezvládají údržbu velkého domu či velkometrážního bytu jako dříve. Někoho čeká "výminek" u vlastní rodiny či domov pro seniory, jiný si chce co nejdéle zachovat samostatnost.

Dostupnost
Už při výběru lokality při hledání bytu pro seniora mějme na paměti, že zdravotní stav se zpravidla s narůstajícím věkem zhoršuje. Důležitá je dopravní obslužnost – jak daleko je nemocnice, lékaři či sociální služby? Stojí nemovitost na strmém kopci nebo na odlehlém místě, kam se dá špatně dostat? Zdravý člověk dojede autem kamkoli. Hůře je na tom senior, který už řídit nemůže nebo si netroufá do provozu. Za všech okolností je vhodné mít nablízku rodinu či známé, kteří v nouzi nabídnou pomoc.

Architektonická řešení
Rovněž je vhodné posoudit architektonického řešení domu. Je ve vícepatrovém domě výtah? Výtahy často nesjíždí přímo ke vchodu, ale končí ve sklepě nebo až v druhém nadzemním podlaží. Existují budovy, kde výtah zastavuje jen v mezipatrech. I osm schodů navíc se časem může stát nepříjemnou překážkou. Senioři mívají větší obavy z výšek, více trpí závratěmi nebo strachem, že je v temném koutě vstupních chodeb někdo přepadne. Proto je ideálním řešením přízemní byt s přehledným vstupem.

Bezbariérovost
V neposlední řadě zhodnoťte bezbariérovost bytu samotného. Podlahy by neměly mít prahy a kusové koberce, aby o ně člověk s horší mobilitou nezakopával. Dejte přednost sprchovému koutu před vanou, ze které se špatně vstává. Ze stejného důvodu přizpůsobte i výšku toalety a pořiďte tvrdší pohovku. Samozřejmostí jsou madla a držadla, usnadňující vstávání a poskytující oporu při pohybu.  Kuchyňská linka by měla být na míru tak, aby se u ní staršímu člověku dobře stálo a nemusel se hrbit, nebo upravena tak, aby se u ní dalo i sedět. Nezbytností je dostatek světla v případě, že senior již hůře vidí.

Financování
Financování úprav mohou senioři hradit například pomocí tzv. zpětné hypotéky neboli renty z nemovitosti. Pokud si šetří, lze využít i překlenovací úvěr na stavebním spoření. V současné době se stále zvyšuje naděje na dožití vyššího věku. V důchodu můžete strávit až třetinu svého života. Přesto, že pro mnohé seniory důchod znamená žít skromněji než dříve, mohou mít i tak pohodlné a bezpečné bydlení.

Veronika Fiedlerová

odebírat zprávy