Nemovitosti raději koupit nebo pronajmout?

Nemovitosti raději koupit nebo pronajmout?

15.2.2017 - Koupit nebo raději pronajmout? Otázka, kterou si klade každý den mnoho lidí. Více než na aktuálních cenách zpravidla záleží na konkrétní životní etapě, ve které se zájemce nachází. Proč mladí lidé často vyhledávají nájemní bydlení a starší lidé naopak tíhnout k vlastní střeše nad hlavou?

Na úvod je potřeba uvést, že Česká republice se od zemí západní Evropy po stránce ochoty obyvatel změnit bydliště výrazně liší. Stále je u nás více těch, kteří se během života stěhují jednou, maximálně dvakrát, než lidí, kteří mění své bydlení i několikrát. Jsou i tací, kteří dokonce zůstávají v nemovitostech, ve kterých vyrůstali, celý život. A když už má ke stěhování dojít, tak nejčastěji někam nepříliš daleko. To platí zejména pro obyvatele větších měst.  Navíc nejsme nijak velkou zemí a proto i ti, kteří pracují v jiném městě, než ve kterém bydlí, raději za prací dojíždí, než aby se stěhovali. 

Mladí lidé, kteří dokončili školu, ovšem už v mnoha případech uvažují jinak. Otázka bydlení se totiž čím dál častěji vztahuje k místu zaměstnání. Jakmile je totiž jisté, že našel absolvent práci, tak zpravidla dlouho neváhá s rozhodnutím osamostatnit se. Ve většině případů jde ovšem napřed o pronájem než o koupi nemovitosti. A proč vítězí právě pronájmy? Nejčastějším důvodem bývá nedostatek finančních prostředků na vlastní bydlení a možnost případné rychlé změny. Díky mnoha novým oborům, široké nabídce pracovních příležitostí a možnostem vycestovat, se ne zrovna každý snaží ihned koupit nemovitost a usadit se.

Jiná situace nastává v případě, kdy dojde k narození, nebo alespoň plánování, dítěte. Pro mnoho mladých rodin je totiž vlastní bydlení téměř nutností. Obava z možného vypovězení nájmu ze strany nájemce, popřípadě zvýšení nájemného, nenechává mnoho maminek zcela klidnými. I mnohé developerské společnosti potvrzují, že mladé rodiny tvoří většinu jejich klientely. Zejména pak starší lidé dávají přednost vlastnímu bydlení, které je pro ně jistotou. Jistotou, že se nebudou muset neplánovaně stěhovat, jistotou "vlastní střechy nad hlavou."

A jak se rozhodnout, když si nejste jisti?
Při rozhodování mezi koupí a pronájmem není dobré brát v potaz pouze současnou situaci. Dobré je také odhadnout, kde plánujete být za 5, 10 či více let. I když to nebývá snadné. Koupě rodinného domu či bytu je pro mnohé největší životní investicí a není dobré zbytečně chybovat. Pokud v brzké době neplánujete založit rodinu, popřípadě nejste spokojeni v práci, tak raději volte, alespoň dočasný, pronájem. Budete mít větší svobodu v případě důležitých životních rozhodnutí, mezi které patří již zmíněné stěhování za prací.

Pokud ovšem víte, že v daném městě či obci chcete zůstat, popřípadě přemýšlíte o dětech, tak raději volte koupi nemovitosti. Z dlouhodobého hlediska totiž vychází vlastní domov výhodněji než bydlení v nájmu.

Ať už se ovšem budete rozhodovat jakkoliv, vždy mějte na paměti, že nákup bytu či domu není pouze úhrada samotné kupní ceny, ale i mnoha dalších poplatků (daň z nabytí nemovitosti, provize, vyhotovení znaleckého posudku atd.). Jak v případě koupě, tak i u pronájmu vše pečlivě zvažte a chybu rozhodně neuděláte, když porovnáte více nabídek.

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy