Bydlení v centru Prahy se stává pro mnohé nedostupným

Bydlení v centru Prahy se stává pro mnohé nedostupným

27.10.2016 - Ceny bytů v centru hlavního města a na jeho okraji se výrazně liší. Aktuálně jsou ceny nových bytů v centru dokonce až třikrát vyšší než průměrné ceny v nejlevnějších okrajových částech Prahy. Pro člověka s průměrným platem je koupě nového bytu v samotném středu města nedostupnou variantou.

Nejvyššími cenami je již dlouhodobě pověstná Praha 1 a Praha 2, kde se v průměru prodává 1 m2 za 140 tisíc korun. Byt o velikosti 90m2 může tedy kupující přijít na 12,5 milionu korun. Důvodem zvyšování cen však není pouze exklusivní poloha, ale také nízká nabídka nemovitostí v této lokalitě. Snaha o výstavbu nových bytů v blízkosti historické části města většinou nedostane povolení od památkového ústavu. "Centrum Prahy je historicky velmi cenné, a proto je nezbytné k němu přistupovat velmi citlivě. Nicméně není přece nutné památkově chránit úplně každou obyčejnou budovu jen proto, že se nachází uprostřed města," vysvětlil šéf Central Group Dušan Kunovský.

Snaha dostat nově se stěhující lidi na okraj města má však své důsledky. "Praha zatím nefunguje jako jeden celek s jasnou vizí rozvoje. Stěhování lidí na okraj Prahy a do středních Čech bude dále přetěžovat stávající a nedostatečnou infrastrukturu," řekl partner nadnárodní poradenské společnosti KPMG, která na analýze s Central Group spolupracovala, Pavel Kliment a dodal: "Pokud jde o centrum Prahy, tak je otázkou, jak dlouho dokáže žít z podstaty. Zatímco historických staveb nabízí Praha nadmíru, moderní architektura v ní chybí."

Zatímco v centrum města je bydlení těžko dostupné, na okraji Prahy se staví. Nejlevněji mohou kupující pořídit byt na Praze 9. Nevýhodou se může stát samozřejmě již zmíněná nedostatečná infrastruktura a tedy i hustá doprava právě do centra města. Celou situaci nezlepšily ani nové modré zóny.

Nůžky mezi cenami bytů v centru a na okraji hlavního města se rozevírají a do budoucna není předpoklad, že by se situace měla zlepšit. Tento trend však vládne ve většině Evropských metropolí.

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy